Stedendriehoek

Kunstproject ‘Bomen voor jou!’ verbindt Apeldoorners met  favoriete bomen

APELDOORN – Een uniek kunstproject gaat dit najaar op reis door de gemeente Apeldoorn: ‘Bomen voor jou’. Deze openluchtexpositie van vijf houtkunstwerken is het resultaat van de gelijknamige fotowedstrijd, waarin inwoners hun favoriete boom en een persoonlijk verhaal konden delen. De expositie trapt op 22 september af bij de Bronkerk in Ugchelen en doet daarna meerdere locaties aan.

Fotografeer uw favoriete boom en deel met ons uw persoonlijke verhaal hierbij. Die uitdaging lanceerden gemeente Apeldoorn en Stadsfotograaf Imca Schoots afgelopen mei met de fotowedstrijd ‘Bomen voor jou’. Aan die oproep werd door inwoners gehoor gegeven, want maar liefst 100 inzendingen zijn bij de jury op tafel gekomen.

Ongeveer de helft daarvan is nu geselecteerd voor een openluchtexpositie. Houtkunstenaar Tjerk Steenbergen ontwierp voor deze foto’s en teksten vijf unieke houtkunstwerken. Deze worden getoond in een reizende expositie die 22 september tussen 15:30 en 17:30 uur wordt geopend door wethouder Cultuur Peter Messerschmidt op het terrein van de Bronkerk in Ugchelen. Daarna reizen de kunstwerken tot en met december door verschillende wijken en dorpen van Apeldoorn.

Jury
De jury bestaat uit de Apeldoornse stadsfotograaf Imca Schoots, bomendeskundige van de gemeente Apeldoorn Peter Huis in ’t Veld en Cas Lammerts van de Apeldoornse Jongerenraad. Zij beoordeelden de inzendingen op kwaliteit en originaliteit van de foto en de kracht van het verhaal. Imca: “We werden verrast door de mooie, indrukwekkende en ontroerende foto’s en verhalen. Het laat zien wat voor grote betekenis en waarde bomen voor mensen hebben. Dat wisten we natuurlijk zelf al, maar in de inzendingen merken we ook terug dat dit echt leeft.”

Tijdens haar tweejarige periode als stadsfotograaf maakte Imca Schoots onder andere fotoseries over stadsbomen, met oog voor de verhalen die erachter schuilgaan. “Ik heb een fascinatie voor bomen, maar heb stadsbomen nooit eerder bekeken zoals nu. Ik vind het erg mooi om te zien dat veel inwoners deze fascinatie met mij delen.”

Het belang van bomen
Bomen vormen een belangrijk onderdeel van het Apeldoornse landschap en bieden veel voordelen voor de samenleving. Denk aan schaduw tijdens hittegolven, schone lucht, woonruimte voor dieren, een prachtige leefomgeving, dierbare herinneringen en verhalen, speelruimte voor kinderen en nog veel meer. Dit najaar legt de gemeente Apeldoorn het belang van bomen vast in een nieuw bomenbeleid. In dit beleid spelen vier thema’s een belangrijke rol: identiteit, gezondheid, klimaatrobuustheid en natuur. De expositie ‘Bomen voor jou’ zet deze thema’s en de waardevolle rollen van bomen voor de inwoners van Apeldoorn in de schijnwerpers.