Stedendriehoek

Koninklijk vervoer enNederlandstalige liedjes

APELDOORN – Het laatste weekend van mei geeft Paleis Het Loo bezoekers een uniek kijkje achter de schermen van het koninklijk vervoer. Het Koninklijk Staldepartement is op zaterdag 25 en zondag 26 mei te gast en presenteert de paarden, rijtuigen en auto’s van Koning Willem-Alexander. Op zondag zijn er daarnaast concerten met lichtklassieke muziek.

Verschillende koninklijke rijtuigen maken meerdere keren per dag een rit over het Stallenplein, zoals de gala Landauer met een zesspan en de gala Berline met een tweespan paarden. Ook de koninklijke oldtimers zijn van dichtbij te bekijken, waaronder de Cadillac en Mercedes 300 Cabriolet van Koningin Wilhelmina en de Austin Sheerline van Koningin Juliana. De hoefsmid is aan het werk en ook vindt het verzorgen en inspannen van de koninklijke paarden plaats. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten, zoals hoefijzer werpen, stokpaardjesrace en rozet maken. Op zondag 26 mei vindt er tweemaal een concert plaats, van 11.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur, achter in de tuin. Het concert wordt verzorgd door het Klarinetkwartet van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Meisjes met de Wijsjes
Op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, is er een concert met optredens van het Orkest Koninklijke Marechaussee, onder leiding van Kapitein Peter Kleine Schaars, en de vierstemmige vocal popgroep Meisjes met de Wijsjes (zie foto). Het programma biedt een variëteit aan Nederlandstalige liedjes. Aanvang van het concert is om 14.30 uur bij de stallen. Op de vrijdag na Hemelvaartsdag haalt Paleis Het Loo ‘Alles uit de kas!’ Dit is het moment dat in de paleistuin alle voorjaarplanten zijn verwijderd en de eenjarigen voor het zomerseizoen zijn ingeplant. Symbolisch wordt hierbij om 16.00 uur de laatste sinaasappelboom vanuit de winterkas op een historische kuipenwagen overgebracht naar de tuin. Om 14.00 en 15.00 uur zijn er speciale tuinrondleidingen met het thema ‘Beter met planten’.

Barokke tuinen
De reguliere entreetarieven zijn van toepassing, er is geen toeslag. De activiteiten zijn onderdeel van Paleis Het Loo BuitenGewoon Open. Wegens de vernieuwing en verbouwing is het hoofdgebouw gesloten voor publiek. De tuinen, stallen en restaurants zijn tot en met september geopend. Vanaf het paleisdak krijgen bezoekers een uniek uitzicht op de barokke tuinen met hedendaagse sculpturen van Daniel Libeskind én de verbouwing. Voor meer informatie: www.paleishetloo.nl/zien-doen