Stedendriehoek

‘Koningsklasse in mensportzijn de vierspannen’

BEEKBERGEN – Voor de 31e keer staat Beekbergen in augustus in het teken van de paardensport. Het internationale Paardenspektakel staat weer jaarlijks op de kalender, dit jaar van 9 tot en met 12 augustus.

Het evenement ging vorig jaar met een nieuw team aan de slag onder de bezielende leiding van Mieke van Tergouw, eigenaar van het Riant Equestrian Centre waar de wedstrijd plaatsvindt. Het nieuwe élan gaf het evenement een boost en als kers op de taart bleek begin dit jaar dat in Beekbergen ook een belangrijk kampioenschap wordt gehouden.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS) vroeg of het Nederlands kampioenschap voor vierspannen in Beekbergen kon worden verreden. “Een kans die we natuurlijk met beide handen hebben aangepakt”, zegt Mieke van Tergouw. “De vierspannen gelden als de koningsklasse in de mensport.” Dit jaar is in september het Wereldkampioenschap voor vierspannen in het Amerikaanse Tryon en Nederland is één van de toonaangevende landen op dat WK. De wedstrijd in Beekbergen is een belangrijke graadmeter. Bovendien betekent de organisatie van het Nederlands kampioenschap dat de volledige Nederlandse vierspantop in Beekbergen aan de start verschijnt. 

Topsport dichtbij
Naast het NK vierspannen is Beekbergen ook een internationale driesterrenwedstrijd. Behalve de volledige Nederlandse top ontvangt Beekbergen menners vanuit de hele wereld, in de categorieën voor twee- en vierspannen. Eén van de doelstellingen van het Paardenspektakel is de mensport bij het grote publiek te brengen. Het allerhoogste niveau van deze voor velen wat minder bekende vorm van paardensport is nu van dichtbij te beleven. “Daarom vragen we geen entree”, vertelt Van Tergouw. “Mennen is mijn persoonlijke passie en ik wil dat het grote publiek daar op een laagdrempelige manier mee kan kennismaken. En omdat bij ons de beste menners ter wereld aan start komen, krijgen mensen gelijk het allermooiste van onze sport te zien.” 

Voorbereidingen
De eerste voorbereidingen zijn al begin dit jaar gestart. Er zijn natuurlijk veel vrijwilligers en sponsoren nodig om zo’n evenement mogelijk te maken. “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen”, lacht Mieke. “We zijn gelukkig met dit team goed op elkaar ingespeeld en dit wordt al de 31e editie, dus we weten wat ons te doen staat.” Voor meer informatie: www.caibeekbergen.nl