Stedendriehoek

KNETTER-GEK

Hector moest op vuurwerkcursus. Wennen aan de knallen. Er werden rotjes naar hem gegooid en hij moest er deftig langs lopen. Hij mocht ze niet pakken, dat was levensgevaarlijk. Hector snapte er niks van.

70 miljoen euro. Dat geven we in Nederland jaarlijks uit aan vuurwerk. We mogen max 25 kilo knallerij per persoon in ons bezit hebben. 25 kilo! Dat is een dikke kleuter aan vuurwerkbommetjes en Romeinse kaarsen. Tussen 18.00 uur ’s avonds en 02.00 uur ’s nachts mag er geschoten worden. Lukraak. Door iedere gek vanaf 12 jaar. Hangt een beetje van het geweld van het spul af.

In 8 uur tijd jassen we er 70 miljoen euro doorheen. Voor vuurwerk. 8 uur. Dat is een werkdag. Kort rekensommetje leert ons dat we, tijdens oud en nieuw, bijna 2500 euro per seconde de lucht in knallen. Iedere minuut vuurwerk is letterlijk goud waard. Aan de achturige vuurwerkmarathon houden we 3 miljoen kilo afval over. Miljoenenjacht krijgt ineens een heel andere betekenis.

Niet iedereen is even talentvol als het om het afsteken van de fonteinen en vuurpijlen gaat. Henk kan niet richten, Suzan had d’r bril niet op en Achmed had een natte lont. Al met al hatseflatsen we schade bij elkaar. 15 tot 20 miljoen euro. Wat gemeld is. Er zijn ook veel geheime ongelukjes die het nieuwjaarslicht niet verdragen kunnen.

Als je dat spulletje bij elkaar optelt, kom je er achter dat geintje vuurwerk gemiddeld 90 miljoen euro kost. Dit zijn alleen de kosten voor het daadwerkelijke spul en de dingen die we ermee kaduuk maken. Extra hulpdiensten, nazorg, niet-gemelde-oeps-dat-pijltje-moest-de-andere-kant-op-momenten zijn daar niet bij gerekend.

Maar het is traditie! En zodra het op tradities aan komt, wordt Nederland een tikkie fanatiek. Daar blijf je van af! Vuurwerk is oer- en oerhollands en dat laten wij ons niet afpakken!

Nou… Het hele vuurwerkspektakel is rond de jaren 50 overgevlogen vanuit Indonesië. Voor die tijd stonden we rond de jaarwisseling op pannen en potten te rossen. Boze geesten verjagen. De afkijkers hadden geloerd bij de Chinezen, die vúúrwerk tijdens nieuwjaar gebruikten om die spoken te verjagen. Beter dan de koekenpan van Mien. Gejatte traditie, dus.

Hector praat met Max. Die had gezien hoe zijn baas een rotje in zijn capuchon kreeg en moest ook op vuurwerkcursus. Ze snappen er beiden niks van. Herdershond Buddy uit New York vertelde dat ze daar al jaren een schitterende mega-vuurwerkshow organiseren. Kunnen we die traditie niet overnemen? Niet dat onprofessionele huis-tuin-en-keuken gekloot met bommen. Afgerukte vingers? Ontplofte ogen? Harde knallen? Rook? Afval? Bekogelde mensen? Iedere gek mag vuurwerk afsteken, met verdriet, angst, doden en gewonden als resultaat.
‘En dan moeten júllie op cursus?’ had Buddy gelachen.

Bestel het boek op www.renskekruitbosch.nl