Stedendriehoek

Klassiek geval van samen uit, samen thuis

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding trainen zij voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn. Nieuwsblad Stedendriehoek stelt ze wekelijks aan u voor, inclusief hun motivatie om deel te nemen en hun vorderingen op weg naar de loop op 3 februari.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende weken de uitdaging van twaalf ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). Hij stoomt de twaalf uitverkorenen in veertien weken tijd klaar voor de hardloopwedstrijd.

Twee van hen betreft het echtpaar Essenstam, gevormd door de 46-jarige Arian en de 39-jarige Iris. In maart vorig jaar zijn ze samen begonnen met hardlopen, als ontlading voor hun drukke banen als manager. “We trainden destijds al om 5 kilometer te kunnen hardlopen in een half uur. Dat was meteen onze eerste kennismaking met het hardlopen. Erg leuk, maar Iris raakte geblesseerd aan haar scheenbeen doordat ze in korte tijd te intensief bezig was. Daarna stonden we een poosje stil, want de echte stok achter de deur ontbrak”, vertelt Arian.  

Dat was op dat moment overigens niet zo’n groot bezwaar, want ze hadden andere belangrijke zaken te regelen. Immers, ruim een half jaar geleden zijn ze getrouwd. “Maar de prikkel voor het hardlopen was niet verdwenen. En toen zag ik de oproep voor het Silvana Running Team op Omroep Gelderland”, gaat Iris verder. “We wilden graag samen blijven lopen en gaven ons op. En nu maken we ook nog eens samen deel uit van de A-groep.” Het hardlopen gaat ze ook enorm soepel af, valt ook coach Licht op. “Hij heeft al diverse keren gezegd: ‘Wat lopen jullie makkelijk’. En zo voelen we dat zelf ook. Dankzij de uitstekende begeleiding van fysiotherapeut Johann de Jong van Isokin heb ik bovendien helemaal geen last meer van mijn probleemknieën”, glimlacht Arian.

Schijnbaar op het gemak gaat het kersverse echtpaar dus begin februari de Acht van Apeldoorn volbrengen. Iris knikt: “Of we nog een eindtijd in gedachten hebben? Mmm, tijdens de kennismakingsavond heb ik 55 minuten ingevuld. Maar dat is geen richttijd, hoor. Onder het uur finishen zou mooi zijn. Dat moet toch lukken, want ik hoor van alle kanten dat het publiek je onderweg flink opzweept.”

En zoals voor velen in het team geldt, gaat het eveneens op voor de Essenstammetjes: de acht kilometer tijdens de Midwinter Marathon is niet het einddoel van hun inspanningen. “Het sporten werkt voor ons zó goed om het stresslevel van onze banen te verminderen”, bevestigt Arian. “Ik was voor mijn werk in Spanje, maar heb daar de individuele training niet overgeslagen. ’s Ochtends om 07.00 uur was ik er lekker buiten aan het rennen om mijn hoofd leeg te maken. Je komt echt in een flow, raakt er zelfs een beetje verslaafd aan. We gaan na 3 februari daarom gestaag verder, op weg naar de Midzomer Marathon!”             

Voor meer informatie over het Silvana Running Team: www.running2020.org.