Stedendriehoek

Kijkje achter schermen van jubilerend crematorium

UGCHELEN – Op zaterdag 23 november opent crematorium Heidehof de deuren ter ere van het 25-jarig jubileum. Iedereen die een kijkje achter de schermen van het crematorium wil nemen, is die dag tussen 10.00 en 15.00 uur welkom. Wethouder Wim Willems van de gemeente Apeldoorn zal om 10.00 uur de open dag officieel openen.

De komst van het crematorium was van grote toegevoegde waarde voor de inwoners van de gemeente Apeldoorn, die sinds die tijd nabij hun eigen woonplaats een crematie konden laten plaatsvinden. In oktober 1994 vonden de eerste crematies plaats. Vanaf het begin werd de aula ook gebruikt voor afscheidsplechtigheden voorafgaande aan een begrafenis.

“We zijn heel trots dat we dit jaar ons jubileum kunnen vieren. Na 25 jaar hebben wij rond de 23.000 crematies mogen faciliteren en ruim 4.000 keer werd onze aula of koffiekamer gebruikt voor, of aansluitend aan, een begrafenis. Ons team heeft in die jaren iedere familie geholpen om het afscheid zo goed mogelijk in te vullen en de steun te zijn bij iedere uitvaart. Al onze medewerkers zijn doordrongen van het belang hiervan. Zij bepalen samen met de nabestaanden de sfeer en met hun jarenlange ervaring helpen zij om ieder afscheid, naar wens, vorm te geven”, zegt Els van den Brink, senior-medewerker crematorium Heidehof van Monuta.

Op 23 november staan de medewerkers van crematorium en begraafplaats Heidehof klaar tijdens de open dag. De medewerkers verzorgen rondleidingen en kunnen alle vragen beantwoorden over cremeren en begraven. Daarnaast zijn er allerlei mensen aanwezig die rondom een overlijden belangrijk zijn: uitvaartverzorgers, een bloembinderij en een glasblazerij bijvoorbeeld. Ook De Verspillingsfabriek, die ‘misvormde’ groentes levert voor de groentesoep van Heidehof, is aanwezig met een kraam. De Zorgbakkerij, waar mensen met een auditieve beperking de lekkerste koekjes, cakes en taarten maken, laten bezoekers proeven van allerlei lekkers.