Stedendriehoek

Karateka Daniqueletterlijk op weg geholpen

APELDOORN – Ze is er natuurlijk enorm verguld mee: karateka Danique van Limbeek kreeg een paar weken geleden bij Ensing Autoverhuur, Deventerstraat 41, een prachtige MINI in bruikleen. De sleutels werden aan haar overhandigd door Daniël Jansen.

De medewerker van Ensing vertelt dat het bedrijf recent is gestart met deze actie: “We willen graag de sport in Apeldoorn stimuleren. We helpen daarom sporters op deze manier letterlijk op weg, zeker ook omdat de sportbonden niet altijd financieel meewerken. De overeenkomst is vooralsnog voor onbepaalde tijd; we kijken gewoon van beide kanten hoe het bevalt.”

Danique staat glunderend naar de uitleg van Daniël te luisteren. “Ik ben hier zo blij mee. Onlangs ben ik afgestudeerd met een Bachelor in bedrijfskunde en ik ga nu op voor de Master-titel. Dat is een prijzige studie, dus ik kan elke hulp op sportief vlak goed gebruiken.” De 22-jarige karateka beoefent haar sport al zo’n vijftien jaar, en de laatste paar jaar maakt ze deel uit van het Nederlands team. “Dat betekent dat ik voor toernooien het hele land door moet, maar bijvoorbeeld ook regelmatig naar België of Luxemburg. Ik ben in mijn carrière altijd goed geholpen door mijn ouders, waarvoor ik ze enorm dankbaar ben, maar het is ook fijn om niet steeds van hen, of de trein, afhankelijk te zijn.” Af en toe ook wachten haar toernooien een stuk verder weg, in Turkije, Oostenrijk en Spanje. “Maar het gros is in de Benelux, dus dat is goed te berijden.”   

De Apeldoornse komt in wedstrijdverband uit in de discipline kata, oftewel: schijngevecht. “Ik ben hiermee begonnen om zelfverzekerder te worden, want ik ben van nature ietwat verlegen. Maar het is ook echt een mooie sport, waarin ik me nog steeds verder ontwikkel en ook graag nog beter wil worden.” En dat zegt Danique ook, omdat ze op de grote internationale toernooien vaak ‘struikelt’ over de Luxemburgse Celine Henry. “De verschillen worden wel kleiner. En Celine is een aardig meisje hoor, maar ik hoop haar binnenkort eens te verslaan, haha.”

Danique traint doordeweeks met Team Budo Lifestyle in Amsterdam, en op vrijdagavond in Apeldoorn. “Plus één keer in de maand op zondag in Amstelveen met de nationale selectie. De bond heeft voor het Nederlands team vijf zogenoemde ‘meetmomenten’ ingesteld, waarbij je je kunt kwalificeren voor een Europees- of wereldkampioenschap. Juist op die toernooien zou ik graag eens schitteren, want hier in Nederland pak ik voldoende prijzen. Daar ligt momenteel ook mijn focus: meer mooie podiumplaatsen in het buitenland.”