Stedendriehoek

Jubileumeditie Filmnacht ook het slotakkoord

APELDOORN – Marieke de Bruijn-Duijst zegt het met trots en spijt tegelijkertijd: de 25e editie van de Filmnacht is niet alleen een jubileum, het is ook meteen de laatste. “Helaas. De laatste jaren liep de animo hiervoor wat terug. Maar het is wel al die jaren een fantastisch evenement geweest, met elke keer weer prachtige voorpremières van bijzondere films.”

Ook voor deze 25e jaargang van de Filmnacht heeft Gigant vijf splinternieuwe rolprenten geselecteerd. Marieke: “Die gaan je deze nacht zeker wakker houden! Tussen de films door word je goed in de watten gelegd met hapjes, drankjes en houden we je hoofd scherp met een mini-filmquiz.” De Filmnacht start zaterdag 9 maart om 20.00 uur en is om 08.00 uur de volgende ochtend, zondag 10 maart, afgelopen.

De films die in Gigant te zien zijn, komen allen pas weken later in de officiële release: Le Grand Bain, Arctic, Gloria Bell, God Only Knows en Ballon. “We bieden weer spanning, drama en humor, en natuurlijk ook weer een Nederlandse film, al zou je dat bij de titel God Only Knows niet meteen verwachten”, glimlacht Marieke. “Elke filmvertoning wordt voorafgegaan door een korte inleiding en na afloop kunnen bezoekers op een evaluatiestrookje hun mening over de films geven.”  

Het verhaal

-Le Grand Bain: In het gemeentelijk zwembad bekwaamt een groepje mannen van middelbare leeftijd zich in de kunst van het synchroonzwemmen. Hun trainster Delphine is een voormalig zwemkampioene die haar portie ellende wel gehad heeft. De heren zelf zijn van diverse pluimage en hebben ook allemaal zo hun eigen besognes. Samen vormen ze echter een hecht team en zijn ze er voor elkaar.

-Arctic: Als een man na een vliegtuigcrash als enige overlevende strandt op de noordpool, wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke kou en volledige afzondering.

-Gloria Bell: Gloria is 58 jaar, maar voelt zich nog elke dag een prille dertiger op zoek naar de liefde van haar leven. Haar dagen brengt ze misschien door op kantoor, maar haar avonden is ze steevast te vinden op de dansvloer van clubs in Los Angeles. Wanneer ze op een avond Arnold ontmoet, lijkt er een einde te komen aan haar dagen als vrijgezel. 

-God Only Knows: Twee totaal verschillende zussen bekommeren zich elk op hun eigen manier om hun broer die overspannen thuis zit. De familieverhoudingen komen al snel onder spanning te staan wanneer de zussen voor hun broer moeten zorgen. 

-Ballon: Deze film is gesitueerd in 1979 – toen de Berlijnse Muur er nog stond – en draait om het oversteken van de binnen-Duitse grens door de families Strelzyk en Wetzel van de DDR naar West-Duitsland met een zelfgemaakte heteluchtballon. 

Aansterken
Zoals de films van hoge kwaliteit zijn, zijn de hapjes dat ook. Marieke: “De films hebben geen pauze, maar tussen de vertoningen door kunnen de bezoekers zich te goed doen aan onder andere heerlijke soep. Die intermezzo’s duren ongeveer twintig tot dertig minuten, dus voldoende tijd om aan te sterken voor de volgende film. Na afloop van de Filmnacht wacht de bezoekers om 08.00 uur een uitgebreid ontbijtbuffet.” 

De entreeprijs voor de Filmnacht bedraagt €50,-, Vrienden van Gigant betalen €45,-. Zie ook de website www.gigant.nl