Stedendriehoek

Jos wil kauwgom ‘op de kaart zetten’

APELDOORN – Jos Spelthuis ergert zich al jarenlang groen en geel aan al die kauwgomproppen in de publieke ruimte. Daar moest dringend wat aan gebeuren, meende hij. En dus kwam hij op de proppen met speciale kaartjes tegen de milieuvervuiling. Wie zijn geelgekleurde kaartje openvouwt, ziet een aantal smileys, waarop het kauwgompropje kan worden geplakt. Is het kaartje vol, dan kan het zijn speciale container in waar het kaartje met de kauwgom biologisch wordt afgebroken.

Zijn idee én de uitvoering ervan ligt er al een paar jaar en het heeft er ondertussen toe geleid dat op vier locaties in Apeldoorn een dergelijke container staat. “Bij Jumbo Wiegmans op winkelcentrum De Mheen, in de binnenstad vlakbij Albert Heijn aan de Deventerstraat, bij de Boni aan de Asselsestraat en bij Omnisport/MediaMarkt aan De Voorwaarts. Inmiddels heb ik ook al contact gehad met het openbaar vervoer en de organisaties van de Nijmeegse en Apeldoornse Vierdaagse. Zoals ik ook de voetbal- en andere sportverenigingen wil benaderen voor schone tribunes.”

Hij noemt zijn kauwgomverzamelbakken ‘reclamezuilen om bewustwording te creëren’. “De Apeldoornse fractie van GroenLinks heeft mijn kaartje al eerder onder de aandacht gebracht tijdens de Zero Waste Week. Maar er is nog zoveel terrein te winnen: scholen, musea, noem maar op. Ik ben ook al bij Shell geweest, want die willen een schonere toekomst realiseren. Ik heb bij drukkerij Aforma daarvoor speciale kaartjes met het Shell-logo laten drukken. Wordt vervolgd…”

Foto:

Jos Spelthuis bij de Boni, één van de vier locaties waar zijn kauwgomverzamelbakken staan.