Stedendriehoek

Jongeren Informatie Punt (JIP) voor preventie en informatie

APELDOORN – Bij het Jongeren Informatie Punt (JIP) kunnen jongeren tot en met 27 jaar, ouders en professionals (waaronder hulpverleners en docenten) terecht met al hun vragen. Of dit nu gaat om huisvesting, relaties, drugs en alcohol of geldzaken; de preventiewerkers Marlies en Steven proberen overal een antwoord op te vinden.

Marlies Verbruggen werkt sinds anderhalf jaar als preventiewerker bij het JIP aan de Asselsestraat. Naast dat zij achter de balie zit, houdt zij zich ook bezig met externe contacten en voorlichtingen over allerlei onderwerpen (denk aan mediawijsheid, sexting, grooming, loverboys en financiën). “Wij werken veel op aanvraag. Dit kan van scholen zijn, instellingen of wie dan ook. Op maandag tot en met vrijdag hebben we van 13.00 tot 17.00 uur een inloop. Jongeren kunnen dan binnenlopen met hun vraag.” Een van de thema’s waar het JIP veel vragen over krijgt is financiën en voornamelijk schulden. “Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zijn wij aanwezig op Aventus om jongeren te helpen bij hun financiële zaken. Dit is een inloopspreekuur om in een vroeg stadium schulden te signaleren.”

Alle jongeren zijn welkom bij het JIP, ongeacht het probleem of de vraag. “Zodra een probleem te zwaar is voor het JIP kijken wij samen met de jongere waar hij de passende hulp die hij nodig heeft wel kan krijgen. Tijdens dit proces blijven wij naast de jongere staan. Dat is soms lastig, want er komen hier veel jongeren die daar nare ervaringen mee hebben. Het is de kunst om ze te motiveren voor de hulpverlening.”

Theateravond over loverboys
Vrijdag 13 april is er een theateravond voor moeders en dochters vanaf 12 jaar over loverboys. Deze avond wordt georganiseerd vanuit de ketenaanpak loverboys met MEE Veluwe, Stimenz, GGD en het JIP. De voorstelling gaat over hoe loverboys te werk gaan en wat de gevolgen zijn. Na afloop van de voorstelling, wordt er nagepraat over dit thema. Men kan zich hier gratis voor aanmelden via jipapeldoorn@stimenz.nl of door te bellen naar 088-7846222. De avond begint om 19.30 uur bij de Stolp, Violierenplein 101.

Heb je een probleem of een vraag? Doordeweeks kan men binnenlopen tussen 13.00 en 17.00 uur. Ook kan er contact opgenomen worden via Facebook, Instagram of mail. Kijk voor meer informatie op www.stimenz.nl/wat-doen-we/sociaal-werk/jip