Stedendriehoek

Jongeren in één zomervakantie ondernemer

APELDOORN – ZomerOndernemer helpt jongeren tussen de 15 en 25 jaar bij het starten van een eigen bedrijf. Woon je in de driehoek Zutphen, Apeldoorn, Deventer en omgeving? Heb je een goed ondernemersidee? Dan kun je deze zomervakantie gratis meedoen aan de eerste editie van ZomerOndernemer Stedendriehoek.

ZomerOndernemer Stedendriehoek start op woensdag 24 juli. Jonge talenten kunnen zich tot dinsdag 16 juli opgeven. Het project beslaat een periode van zes weken. Dankzij de ondersteuning van onder meer de Cleantech regio en de Rabobank, is de deelname kosteloos. “Sterker nog: de deelnemers krijgen een startkapitaal in de vorm van vouchers en een geldbedrag. Het enige wat van ze wordt gevraagd, is een goed ondernemersidee, tijd en enthousiasme,” vertelt regiocoördinator Ivar van Asten.

Een doel van ZomerOndernemer is jongeren te boeien en binden aan deze regio en ze een gedegen voorbereiding te geven op een eigen bedrijf. “Ook is ZomerOndernemer een mooie toevoeging op hun cv, aan ondernemend werken is immers een enorme behoefte.” De deelnemers beginnen op woensdag 24 juli met een driedaagse training. ZomerOndernemer Stedendriehoek start die dag bij de Rabobank in Zutphen. “In die training leren ze elkaar kennen en vertrouwen, ruimer denken dan ze op school gewend zijn, hoe het is om een product of dienst te verkopen, en andere ondernemersvaardigheden. Uiteindelijk ligt er op de derde dag een ondernemersplan klaar om mee van start te gaan.”

Bedrijfsbezoek
In de weken er na staat elke week een bedrijfsbezoek op het programma. De jongeren leren bedrijven kennen en horen ondernemers over hun aanpak vertellen. Ondertussen werken ze hun eigen plannen uit en kunnen ze met elkaar en hun trainers sparren. Ook worden er interessante workshops over ondernemerschap aangeboden.

Zomerondernemer Stedendriehoek wordt financieel ondersteund door Cleantech Regio, omdat die organisatie het belangrijk vindt om jong talent aan de regio te binden. Er ligt bij ZomerOndernemer Stedendriehoek een accent op duurzaam ondernemen. Maar uiteraard zijn alle jongeren met elk ondernemersidee welkom om mee te doen. 

De ZomerOndernemer is tegelijkertijd een soort wedstrijd, want afgesloten wordt met een finale (kick-out) waarin ze zich presenteren en op verschillende onderdelen van het ondernemerschap worden beoordeeld. De winnaars mogen naar de landelijke finale.

Muziek
Het is voor het eerst dat ZomerOndernemer de Stedendriehoek aandoet. Vorig jaar was er al wel een ZomerOndernemer Achterhoek. Een van de deelnemers met een goed idee was Evert Stroet. Hij maakt al jaren muziek en had er ook al drie jaar popacademie bij ArtEZ op zitten. Dat hij zelfstandig wilde zijn, wist hij al wel. Maar zijn eigen bedrijf beginnen, was een grote stap. “Ik wist niet wat me te wachten stond.” Zijn deelname aan de ZomerOndernemer Achterhoek bleek precies dat zetje wat hij nodig had om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Sindsdien is hij zelfstandig singer-songwriter, zangcoach en fotograaf. Na de ZomerOndernemer stortte hij zich vol op zijn bedrijf. Het was een geweldig jaar, zegt hij, waarin hij dertig uur per week werkte. Het hoogtepunt? “Als fotograaf mee op tournee met Iris Hond. Ik stond in Amphion en het DeLaMar Theater. Heel gaaf.” Een geweldige ervaring die hem goed van pas komt als hij na deze zomer terugkeert naar ArtEZ om het laatste jaar van zijn opleiding op de popacademie af te maken en een minor fotografie er bij te doen. En zijn bedrijf? Daar gaat hij mee door. Hij is te vinden onder www.evertstroet.nl

Restaurant
Niet alle deelnemers starten met een eigen bedrijf. De 23-jarige Mark Purperhart uit Zutphen die vorig jaar meedeed aan ZomerOndernemer Achterhoek heeft zijn plan even op een laag pitje gezet. Mark deed mee omdat hij graag de droom van zijn vader wil vervullen. “Mijn vader wilde altijd al een eigen Surinaams restaurant. Hij is nu 62 jaar en ik wil graag dat het restaurant er komt als iets wat hij kan nalaten aan zijn kinderen en kleinkinderen.” Om verschillende redenen is Mark nog niet met zijn restaurant kunnen beginnen. “Het plan staat op een laag pitje vanwege mijn studie e-commerce business. Daarnaast zit ik in de studentenraad en in de nationale jongerencommissie van UNESCO. Het werd wat veel. Ondernemerschap eist aandacht.” Wel was hij vorig jaar op zoek gegaan naar een geschikt pand. “Ik had er een gevonden, maar ben geschrokken van de prijs. Het is een investering waarvoor ik eerst moet sparen. Dat geld moet ik met werken bij elkaar verdienen. Ik hoop wel op de langere termijn met het restaurant te kunnen beginnen.” Ondanks dat hij zijn ondernemersidee nog niet heeft kunnen uitvoeren, is Mark enthousiast over de ZomerOndernemer. “Het is een goed idee om jongeren te laten nadenken over de toekomst.”

Wil je meedoen aan ZomerOndernemer? Aanmelden voor kan via www.zomerondernemer.nl of via Ivar van Asten 06-17372251.