Stedendriehoek

Jong Metropole brengt jazz en klassiek samen

APELDOORN – Na het grote succes en de volle zalen van de vorige tournee komt Jong Metropole terug deze zomer. Met een open repetitie op 9 augustus en concerten op 10, 11 en 12 augustus en 8 september bestrijkt de tournee een groot deel van het land. Onder de bezielende leiding van Vince Mendoza, winnaar van zes Grammy Awards en honorair dirigent van het Metropole Orkest, brengen ruim vijftig jongeren de werelden van jazz en klassiek samen.

Het publiek kan weer rekenen op een energiek programma met werken van onder anderen Duke Ellington, Vince Mendoza en Anton Goudsmit. Ook de première van een nieuw werk van componist, arrangeur en dirigent Jesse Passenier zal te horen zijn. Passenier won vorig jaar de Rogier van Otterloo Award, waarmee hij zijn plek tussen de bekende componisten in het programma verdiende.

Unieke samenwerking
Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Nationaal Jeugd Orkest (NJO), het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest (MO). In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke traditie met de swing, improvisatie en de timing vanuit de jazz. Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij een jaarlijkse bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Keep an Eye Foundation.

Awards
Met de repetities in volle gang zijn er ook nog twee awards te winnen. De winaar van de Rogier van Otterloo Award is zojuist bekend geworden. Componist en dirigent Tijn Wybenga ontvangt deze award op 10 augustus. De award bestaat onder andere uit een geldbedrag ter verdere ontwikkeling van zijn talent, en hij mag een compositie schrijven voor Jong Metropole.

De Keep an Eye Foundation riep een award in het leven om het meest uitzonderlijke talent uit het orkest te prijzen: de Keep an Eye Outstanding Talent Award. De winnaar is niet per se de beste muzikant, maar kan ook excelleren op andere vlakken die nodig zijn binnen het orkest zoals coaching of discipline. De winnaar kan ergens naar keuze studeren en masterclasses volgen om zijn of haar talent nog verder te verdiepen. De award wordt op 8 september uitgereikt, tijdens het laatste concert van de tournee.

Overzicht concerten
9 aug.    12.15     Openbare repetitie. Theater Orpheus, Apeldoorn
10 aug.  20.00     Concert. Voormalig Zendstation Radio Kootwijk. Tickets: www.muziekzomer.nl
11 aug.  20.15     Concert. Slottuintheater, Zeist
2 aug.    15.30     Concert. Ponton voor Compagnietheater, Amsterdam
8 sep.    14.00     Concert. Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum