Stedendriehoek

Jong jochie op boksles

APELDOORN – Op zondag 5 mei vertelt voormalig topcrimineel Joop G. vanaf 10.30 uur zijn levensverhaal in Gebouw 055, Condorweg 1 in Apeldoorn. De toegang is vrij.

Het is een kwestie van allerlei factoren die samen een giftige mix vormen, waardoor je op het verkeerde pad kunt terecht komen. “Een vader die weinig anders doet dan drinken, vechten, vreemdgaan en je moeder als boksbal gebruiken is al een behoorlijk slecht begin”, zegt Rotterdammer Joop G. “Problemen loste je op met geweld, ik wist niet beter. Als achtjarig jochie moest ik op boksles om van me af te leren slaan.”

Jaren later werd hij een meedogenloze vechtmachine en verdovende middelen waren nooit ver weg. Op een dag begon hij in de drugshandel. Daar kon hij snel heel veel geld verdienen. “De criminaliteit is net als drijfzand: voor je het weet zit je er tot je nek toe in”, zegt Joop G.

Hoewel hij zichzelf niet als crimineel beschouwde, deed hij binnen no time zaken door heel Europa en werkte hij samen met de kopstukken van de Nederlandse onderwereld. De cocaïne werd ingeruild voor Marokkaanse hasj: (“hoger rendement, minder gedoe”) en de zaken gingen goed, heel goed zelfs. Het geld stroomde binnen. “Soms verdiende ik wel €20.000. Per uur!”

Maar toen ging het mis. Na vier jaar gevangenisstraf voor amfetaminehandel pakte Joop G. de criminaliteit weer op, maar de zaken gingen minder goed. Veel minder zelfs. Dag in dag uit was hij op de vlucht en het halve Nederlandse politiekorps zat achter hem aan. Uit wanhoop besloot Joop een kogel door zijn hoofd te schieten om hier een einde aan te maken. Maar er volgde een verrassende wending… Voor meer informatie: www.basis.cc