Stedendriehoek

Join the Heroes jaarlijks feest

APELDOORN – Op zaterdag 17 augustus herleven oude tijden op sportpark Berg en Bos. Een grote delegatie oud-spelers, oud-coaches, oud-medewerkers en oud-vrijwilligers van de voormalig betaald voetbalorganisatie AGOVV Apeldoorn komt die dag bijeen.

Voor de eerste keer sinds het faillissement van de proftak, ruim zes jaar geleden, gaan zij het verleden nieuw leven inblazen. Klaas-Jan Huntelaar, Dries Mertens, Nacer Chadli, Gonzalo Garcia Garcia. Welke AGOVV-fan kent ze niet? Gedurende het relatief korte tweede profavontuur bracht de club met hen, en vele anderen, spelers voort die later op de mondiale voetbalpodia zouden schitteren. 

De naam AGOVV valt nog geregeld in de (inter)nationale media, als de plek waar het voor sommigen allemaal begon. De Apeldoornse profperiode mag dan voorbij zijn, de herinneringen blijven.

En dus is het nu tijd voor een reünie. Niet zomaar eentje, het moet een memorabele dag worden voor iedereen in en buiten Apeldoorn die voetbalclub AGOVV een warm hart toedraagt. Join the Heroes gaat het evenement heten en het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend voetbalfeestje wordt. “Voor ons zijn dit allemaal heroes’’, zegt Ton van Beek, die samen met een aantal oud-profs zitting heeft genomen in de organisatie. Jaime Bruinier (nu VVOG), Daan Huiskamp (Genemuiden) en Julius Wille (vv AGOVV) zijn andere drijvende krachten in het team, evenals Gerrit Kerssen en Dennis Terwel. Ap Bolsenbroek probeert op zijn beurt zoveel mogelijk spelers voor het amateurteam op de been te brengen. “Verder wordt iedereen die bij de bvo AGOVV betrokken is geweest, voor deze dag uitgenodigd’’, zegt Van Beek. “Wij zorgen voor een hapje en een drankje en voor muziek. Voor iedereen wat wils.’’

Een selectie van AGOVV’s oud-profs neemt het aan het eind van de middag op tegen een selectie van spelers van de AGOVV-amateurtak, zowel van voor als van na de profperiode. In deze bijzondere wedstrijd kan Apeldoorn opnieuw de voetbalkunsten bewonderen van spelers zoals Koen Garritsen, Julius Wille, Erik Wegh, Stanley Tailor, Jurrick Juliana, Hans van de Haar, Stefan Postma en Dennis van der Ree. En dat is maar een greep uit de bak met deelnemers. Hans de Koning, de man die AGOVV Apeldoorn in het seizoen 2010-2011 coachte, zal dit team onder zijn hoede nemen.

De organisatie hoopt in de aanloop naar 17 augustus nog zoveel mogelijk spelers met een ‘blauw verleden’ te benaderen om mee te doen. De teller staat nu op ruim dertig toezeggingen. “Sommige spelers zitten met hun clubs in de voorbereiding op het nieuwe seizoen en zijn verhinderd’’, weet Van Beek. “Dat is natuurlijk erg jammer, maar wij hebben goede hoop dat ze er een volgende keer wel bij kunnen zijn.’’

Want Join the Heroes moet, als het aan AGOVV ligt, een jaarlijks terugkerend fenomeen worden. Van Beek: “Misschien dan wel in een ander deel van het jaar. Dat gaan we nog bekijken.’’ De organisatie wil nu vooral de fundamenten leggen voor een succesvolle debuuteditie. “Eerst dit jaar maar eens, daarna kunnen we altijd kijken of we het gaan uitbreiden’’, vult Daan Huiskamp aan.

Naast het ‘hoofdmenu’ is de organisatie op dit moment nog druk aan de slag om een ‘amuse’ te serveren in de vorm van een voorwedstrijd. Wie of wat, dat blijft nog een verrassing. Een entreebewijs voor deze dag kost overigens slechts 1 euro! Voor meer informatie: www.agovv.nl/682/join-the-heroes/