Stedendriehoek

‘Je mag in 2019 zijn wie je bent’

APELDOORN – De meeste Apeldoorners kennen de 27-jarige Willian Metselaar wel. Niet alleen werkt hij sinds kort bij Brownies & Downies aan de Hoofdstraat 51, ook is hij vrijwilliger bij bekende Apeldoornse festivals en maakt hij onderdeel uit van een lokale theatergroep. Hij ontmoet graag nieuwe mensen, hoewel hij dat soms lastig vindt door zijn beperking.

Brownies & Downies opende afgelopen mei een nieuwe vestiging in Apeldoorn. Toen Willian eerder dit jaar een advertentie via Facebook zag langskomen, twijfelde hij geen moment om te solliciteren. Hij heeft al redelijk wat horeca-ervaring en vond het wel tijd voor een nieuwe uitdaging. Na een zenuwslopende periode kreeg hij het verlossende bericht dat hij was aangenomen. Nu werkt hij daar drie dagen in de week als ‘kanjer’. Dit is de benaming, volgens het Brownies & Downies-concept, voor alle medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

En hoewel de buren heel enthousiast reageerden op de komst van de horecaketen, voelt Willian zich niet altijd geaccepteerd. “Ik word vaak niet aangenomen door mijn beperking. Mensen denken op voorhand al dat ik dingen niet kan, terwijl ik ook een hoop wél kan. We leven tenslotte in 2019: je mag zijn wie je bent.” Gelukkig voelt de geboren Zwollenaar zich wel serieus genomen door de franchiseondernemers (en tevens zussen) van het filiaal: Noëlle en Monique. Terwijl Noëlle jarenlang een café heeft gerund, komt Monique uit de zorg en weet zij goed hoe ze met de doelgroep moet omgaan.

Werkdag
Iedere werkdag is Willian om 08.45 uur aanwezig. Om 09.00 uur stofzuigt hij het restaurant, maakt hij de tafels schoon en doet hij de kaarsjes aan. Willian lacht: “Ik hou van netjes, maar door mijn enthousiasme vergeet ik soms iets af te maken.” Er werken momenteel drie kanjers, alle drie met een andere beperking en zeker niet allemaal met het Syndroom van Down. Willian legt uit dat zijn ‘beperking’ vooral te zien is op het sociale vlak. Dat laat hem echter niet beperken; Willian is iemand die juist probeert op mensen af te stappen. Zo ging hij onlangs nog de binnenstad in met een collega-kanjer om brownies uit te delen en het restaurant te promoten. De enthousiasteling is altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Nu zit hij nog in de bediening, zoals alle kanjers, maar hij zou graag willen doorgroeien tot gastheer. “Het lijkt mij leuk om reserveringen te plannen, de tafels in te dekken en dan zelfstandig het gezicht van de middag te zijn.”

Op de dagen dat Willian niet hoeft te werken zoekt hij altijd wel iets om te doen. Hij reist naar allerlei plekken en helpt ieder jaar weer bij de vaste Apeldoornse evenementen. “Ik vind het leuk om mensen te zien genieten. Zonder vrijwilligers kunnen deze evenementen niet bestaan en ik draag graag bij aan het organiseren van een leuke dag.”