Stedendriehoek

Je huis klaarmaken voor de verkoop

Als je je huis wilt verkopen,  is het belangrijk dat het huis aantrekkelijk is voor eventuele kopers. Er zijn verschillende manieren om je huis klaar te maken voor de verkoop. Naast je huis snel te verkopen, is het ook fijn om je huis voor meer te verkopen dan dat je het hebt gekocht. Gelukkig bevindt de huizenmarkt zich in een goed stadium, waardoor dit zeker mogelijk is. In dit artikel lees je tips om je huis klaar te maken voor de verkoop. 

Onderscheid jezelf van anderen
Wanneer je je huis gaat verkopen, is het belangrijk om je te onderscheiden van andere huizen die in de buurt te koop staan. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zowel grote als kleine stappen. Het nemen van een rieten dak is bijvoorbeeld een grote stap, omdat de kosten voor het rieten dak vrij hoog liggen. Daarom kiezen meer mensen voor kleinere veranderingen, zoals een kleine make-over van je tuin of het schoonmaken van kozijnen en deuren. Door ervoor te zorgen dat dit er strak uitziet, springt je huis er eerder uit wanneer potentiële kopers huizen met elkaar vergelijken.

Voer onderhoud uit
Een huis wat niet goed onderhouden is, is minder interessant voor potentiële kopers. Dit is niet vreemd aangezien het extra werk oplevert. Het is daarom belangrijk om je huis goed te onderhouden. Check voordat je het huis te koop zet of alles er nog mooi en onderhouden uitziet. Pak bijvoorbeeld houtrot van de kozijnen aan of geef ze een nieuw likje verf. Daarnaast is het ook aan te raden om de gevel en je tuintegels te reinigen, zodat alles er strak en schoon uitziet. 

Verhoog de waarde van je woning
Je wilt natuurlijk je huis voor meer verkopen dan dat het gekocht is. Er zijn verschillende mogelijkheden om de waarde van je huis te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan duurzame oplossingen zoals het investeren in zonne-energie, maar ook het verhogen van het aantal vierkante meters. Duurzame oplossingen zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Bij een vergroting van het totale aan aantal vierkante meters, denk je aan een aanbouw, garage, kelder of een dakkapel. De waarde verhoging vindt plaats, omdat je de kosten van een dakkapel of duurzame oplossing mag optellen bij de waarde van je woning.

Schakel de hulp van een professional in
Vraag een makelaar om te helpen bij het maken van mooie foto’s of vraag een architect om een tekening te maken van de verbouwmogelijkheden. Hierdoor krijgen eventuele kopers een goed beeld van hoe het huis eruit ziet en wat het nog meer te bieden heeft. Zo ziet alles er professioneel uit en is het mogelijk dat je je woning sneller en beter verkoopt.