Stedendriehoek

Inwoners Apeldoorn bestellen meeste tandpasta van het land

APELDOORN – De best verkochte producten bij online supermarkt Picnic zijn sinds de start bananen, melk en komkommers. Lekker en gezond natuurlijk, maar niet heel spannend. Een analyse van de bestellingen van de afgelopen twaalf maanden in alle regio’s waar de boodschappen door Picnic bezorgd worden maakt duidelijk waar het meest gebarbecued wordt, waar de grootste vegetariërs wonen en waar de meeste hipstervoeding wordt verkocht.

Afgaand op het aantal tubes tandpasta dat ze bestellen zouden klanten in Apeldoorn over het gezondste gebit moeten beschikken. Dat blijkt uit de analyse van de honderdduizenden bestellingen die in een jaar tijd bij Picnic werden gedaan. Pakken filterkoffie roodmerk doen het in Arnhem onverminderd goed, terwijl in Nijmegen de blikken Unox aspergesoep het meest verkocht worden. Toiletpapier (tweelaags, vier rollen) is in Veenendaal het populairst.

Hipstervoeding
In Amsterdam is net als vorig jaar de hipstervoeding nog steeds het meest in trek. Avocado en humus zijn de producten die relatief het meest worden besteld in de hoofdstad, net als aspergeburgers, pompoen en sojamelk. In het nabijgelegen Almere wonen de grootste dierenvrienden. De bezorgers van Picnic kwamen daar relatief het meest aan de deur met krabmatten voor katten, kauwsticks voor honden, Whiskas met kip en hondenbrokken in gelei. Potten met doperwten en worteltjes worden in Almere relatief het vaakst besteld.

In Utrecht worden relatief de meeste vegetarische producten besteld door de klanten van Picnic. Zo belandt de groene aspergeburger van &Samhoud in de Domstad het vaakst op het boodschappenlijstje ten opzichte van de andere plaatsen waar Picnic bezorgt. Utrechtse klanten bestellen vooral veel luxe levensmiddelen. Pindakaas bijvoorbeeld, maar dan wel met karamel en zeezout. De witte wijn bij het diner is uiteraard een Pouilly-Fumé van €14,99 per fles. In Maarssen geven klanten de voorkeur aan een milkshake met vanillesmaak.

Energydrinks
Van alle steden waar Picnic de boodschappen bezorgt zijn deze in Rotterdam het vaakst halal. De halal kipfilet, kaas, kiprookworst en runderknakworst gingen daar het vaakst over de digitale toonbank. Daarnaast werd appelsap het meest in de Maasstad besteld. In het nabijgelegen Poortugaal worden relatief de meeste pakken sinaasappelsap van anderhalve liter verkocht, maar ook de meeste sixpacks energydrink. In Dordrecht wordt ijsthee het vaakst in het winkelmandje gestopt.

Een inkopper misschien, maar inwoners van Den Haag bestellen ook echt het vaakst Haagse Hopjes. De snoepjes zijn ook in Veenendaal en Den Bosch erg populair. In Delft wordt het meeste volkorenbrood gegeten, terwijl klanten in Zoetermeer voor knäckebröd met sesamzaad gaan.

Barbecue
Brabanders hun eten het liefst grillen op de barbecue. Van alle steden waar Picnic actief is werden in Eindhoven relatief de meeste barbecue-producten besteld, gevolgd door Tilburg en Breda. Ook lekkerbekjes werden in Tilburg het meest op het boodschappenlijstje gezet. In Den Bosch zijn uiteraard worstenbroodjes de favoriet, maar dan wel – en dat is minder vanzelfsprekend – de vegetarische variant. Klanten in Roosendaal houden het liever bij een bord havermout. In het Limburgse Venlo gaat de meeste rode kool van Nederland over de digitale toonbank. Ook champignons, champignonsoep en kamillethee zijn populair.

Klanten in Leiden zijn wat minder met eten bezig, zo blijkt uit de analyse van de bestellingen in die stad. Relatief de meeste literflessen afwasmiddel worden daar door de bezorgers van Picnic bij huishoudens afgeleverd. Ook zakken houtskool van 2,5 kilo, Otrivin neusspray zoutoplossing en vochtige washandjes van Zwitsal vinden gretig aftrek in de Sleutelstad. In Leidschendam doet de geitenkaas het goed, terwijl in Oegstgeest frambozenjam het meest besteld wordt.