Stedendriehoek

‘Ik zing al zo lang als ik mij kan herinneren’

APELDOORN – J-Unit Choir, het landelijke jongerenkoor van het Leger des Heils, geeft op zaterdag 19 oktober om 19.00 uur een gospelconcert in het gebouw van het Leger des Heils Apeldoorn aan het Hofveld 21-23. Een van de koorleden is 15-jarige Lisa Schuurman. Zij spendeert veel vrije uren bij de organisatie en heeft ook besloten om heilssoldaat te worden.

Nadat Lisa haar Leger des Heils jas uit heeft gedaan, komt ze aan tafel zitten. Ze veegt haar bril schoon en begint te vertellen over SPA (School of Performing Arts), dat wordt georganiseerd door het Leger des Heils. Tijdens deze jaarlijkse kampweek kreeg zij de vraag of J-Unit iets voor haar was. “Ik ben er een keer gaan kijken en ik vond het meteen leuk”, vertelt de 15-jarige. “Zingen is echt mijn ding. Ik doe dit al zo lang als ik mij kan herinneren.” Korpsofficier Ine Voorham glimlacht: “Dat heeft ze van haar moeder.”

J-Unit Choir zingt voornamelijk moderne, Engelstalige gospelsongs van internationaal bekende christelijke artiesten, zoals Israel Houghton, Travis Cottrell, Lincoln Brewster en Michael W. Smith. Daarnaast zingt het koor ook Nederlandstalige nummers, zoals bewerkingen van de Opwekking en Leger des Heilsliederen. “De koorleden zijn tussen de 15 en 35 jaar en komen uit alle delen van Nederland. Ik ben een van de jongste. We repeteren een zaterdag in de maand en treden tien keer per jaar op. Wanneer het koor samenkomt gaan we ’s ochtends oefenen, ’s middags ergens naar toe (dit jaar naar het AZC) en ’s avonds geven we meestal een concert.” Omdat het koor maar een keer per maand samenkomt, oefent Lisa veel zelfstandig, maar ook met het Apeldoornse projectkoor, dat een keer in de week oefent. “Ik doe heel veel hier”, lacht ze. “In tegenstelling tot J-Unit is het projectkoor niet met leeftijdsgenoten, maar je bent wel bezig met zang. We treden onder andere één keer in de maand op in een bejaardentehuis. De reacties die we krijgen zijn altijd heel mooi. Je ziet mensen genieten en daar doe je het uiteindelijk ook voor.”

J-Unit on tour
Dit jaar was J-Unit Choir voor het eerst met dansgroep Custom Made op tournee door Duitsland, Zwitserland en Italië. Bijna dagelijks traden zij op. Het was voor Lisa tevens de eerste keer dat ze in het buitenland kwam. “In Italië zongen we op straat en er stonden heel veel mensen om ons heen. Het was echt tof om te zien dat mensen geïnteresseerd waren in ons. We konden merken dat we het publiek hadden geraakt.”

Heilssoldaat
Een heilssoldaat is lid van het Leger des Heils vanuit een vrijwillige, persoonlijke toewijding aan Jezus Christus. Dit verlangen ontstaat vanuit een diep persoonlijk besef en geestelijke overtuiging. Afgelopen september heeft Lisa besloten om heilssoldaat te worden. Ze is momenteel bezig met een leertraject, waarbij zij aan het einde wordt ingezegend tot heilssoldaat tijdens een samenkomst. Haar J-Unit leden zijn heel trots op haar, maar niet-gelovigen in haar omgeving vinden het vaak lastig om te begrijpen. “Ik heb eigenlijk altijd mijn Leger des Heils jas aan. Op school krijg ik daar weleens vervelende opmerkingen over.” Toch laat de 15-jarige zich niet uit het veld slaan. Lisa laat duidelijk merken dat ze niet van plan is om te veranderen.

De toegang tot het gospelconcert op zaterdag 19 oktober is gratis. Na afloop is er gelegenheid om elkaar, onder het genot van een kopje koffie of thee, te ontmoeten. Bel voor meer informatie naar 06-25152176.