Stedendriehoek

‘Ik tel hier de dagen niet af, maar juist óp!’

APELDOORN – Petra van Wingerden-Boers (64) is net begonnen aan haar zesde maand als waarnemend burgemeester van Apeldoorn. Op 6 februari volgde zij John Berends op, die aantrad als commissaris van de koning in de provincie Gelderland. Terwijl inmiddels bekend is geworden dat er meer dan twintig kandidaten zijn om het nieuwe burgemeesterschap te gaan vervullen, geeft Van Wingerden ondubbelzinnig aan dat zij het niet gaat worden. “Ik heb het geweldig goed naar mijn zin hier, dat wil ik graag benadrukken, maar een termijn van nog eens zes jaar zie ik echt niet meer zitten.”

Door de jaren heen heeft de huidige eerste burger van Apeldoorn al een heuse ‘Ronde van Nederland’ achter de rug. Geboren in 1954 in Dordrecht, werkte ze 21 jaar als lerares Engels, maar de interesse voor politiek was al vroeg gewekt. “Gevoed door mijn maatschappelijke belangstelling voor alles wat in de omgeving gebeurt. In het Zeeuwse Borsele, waar ik met mijn man naartoe was verhuisd voor zijn werk, werd ik – als overtuigd liberaal – midden jaren ’80 lid van de lokale VVD. Dit leidde uiteindelijk tot het fractievoorzitterschap tussen 1990 en 1994 en aansluitend was ik er wethouder van 1994 tot 1998.”

Haar eerste burgemeestersfunctie vervulde Van Wingerden vervolgens in Groenlo, van 1998 tot 2004, waarna ze maar liefst veertien jaar (2004-2017) het ambtsketen droeg in de Gemeente Rheden. In een van de zeven kernen daar, Velp, woont ze nog steeds met veel plezier. Ze is getrouwd en heeft een zoon. “Nadat ik per 31 december 2017 ben gestopt als burgemeester van Rheden, besloot ik een pauze in te lassen. Ik heb een jaar lang even stoom kunnen afblazen, maar was ook wel weer klaar voor een bestuurlijke functie toen de voormalige commissaris van de koning Clemens Cornielje mij voordroeg als waarnemend burgemeester. Ik zeg het liever niet van mezelf, maar ik zal zeker ook uitgekozen zijn vanwege mijn schat aan bestuurlijke ervaring.”

Forse klus
Van Dordrecht naar Borsele, naar Groenlo, naar Velp. Ze is druk bezig om haar Elfstedenkaart vol te krijgen. “Al die keuzes zijn met mijn hart gemaakt.” En ja, Petra van Wingerden kende haar nieuwe werkplek Apeldoorn al behoorlijk goed, zoals velen van buitenaf de stad kennen. “Als die prachtige, grote, groene gemeente. Met het gezin kwamen we hier al regelmatig recreëren; er zijn zoveel mooie plekjes. Natuurlijk Paleis Het Loo, maar ook de Apenheul en de hele omgeving daar. En nu mag ik mijn steentje eraan bijdragen om ook de binnenstad een beetje mooier te maken. Ik geniet hier van elke dag, al is het een forse klus die veel tijd en energie vergt. De samenwerking is op alle gebieden uitstekend: met de wethouders, met de gemeenteraad en ook met de inwoners. Er heerst in Apeldoorn een vergelijkbare sfeer als in Rheden: gemoedelijk, als in ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Dat is natuurlijk prijzenswaardig, maar wat mij betreft mogen de mensen wel wat trotser zijn op hun stad. Verworvenheden zijn immers niet altijd vanzelfsprekend. Dat Apeldoorn het goed doet als comfortabele gezinsstad, blijkt ook uit het feit dat jonge gezinnen vanuit de randstad hier naartoe komen. Wethouder Mark Sandmann vertelde jou al eerder over het ‘huiskamergevoel’ dat we in Apeldoorn willen realiseren. Daar sluit ik me graag bij aan.”

Eigen identiteit
Er zijn overigens meer overeenkomsten tussen de Gemeente Rheden en de Gemeente Apeldoorn, heeft de burgemeester inmiddels geconstateerd. “Zoals Rheden zeven kernen heeft die hechten aan hun eigen identiteit, geldt dat ook hier. Daar ben ik achter gekomen bij bezoekjes aan bijvoorbeeld Beekbergen en Uddel. Het was fantastisch om te zien hoe een heel dorp de schouders eronder zet om zo’n dag tot een groot feest te maken.”

Zeker ook omdat ze zo duidelijk heeft aangegeven dat het bij een waarnemersfunctie blijft, verwacht je misschien dat haar niet de tijd gegeven is om haar stempel op Apeldoorn te kunnen drukken. Maar Petra van Wingerden beschouwt zichzelf absoluut niet als een ‘tussenpaus’. “Een waarnemend burgemeester heeft dezelfde taken en bevoegdheden als een kroonbenoemde burgemeester. Hoogste prioriteit heeft voor mij het aspect veiligheid en alles wat daarmee samenhangt. Onderzoek heeft aangetoond dat de inwoners van Apeldoorn hun gevoel van veiligheid een hoog cijfer geven. Gelukkig maar, zeg ik er meteen bij. Maar er zijn nog genoeg andere aandachtspunten. Ondermijning bijvoorbeeld, criminele activiteiten die de samenleving ontwrichten. Dat is een vrij algemene term voor veel zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Belangrijk hierin is dat inwoners niet schromen om misstanden te melden bij het gemeentebestuur. En dan praat ik niet over een Kliklijn of iets dergelijks, maar gewoon, even contact opnemen met de wijkagent. Belangrijk is dat daders worden gepakt; zo werken we samen aan een nóg veiliger Apeldoorn.”

Intocht Sinterklaas
Onder het kopje Veiligheid, de hoofdopdracht voor de waarnemend burgemeester, valt ook de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn op zaterdag 16 november. “Dat moet echt een schitterend kinderfeest worden, graag zonder incidenten”, stelt Van Wingerden meteen. Ze was er ook als de kippen bij om de ‘zwartepietendiscussie’ naar de achtergrond te verwijzen en te spreken over ‘helpers’. “Apeldoorn mengt zich niet in de landelijke discussie. Alle mensen hebben recht op hun eigen mening. Wij volgen het beleid van de publieke omroep NTR, die op televisie met roetveegpieten gaat werken. Dat doen wij dus ook. Er moet ook geen discussie komen, we moeten kiezen voor de dialoog. Ik geloof in het maken van goede afspraken, zodat de mensen straks vooral naar een leuke intocht kunnen kijken.”
En hoewel ze hoogstwaarschijnlijk niet meer als burgemeester de viering van 75 jaar vrijheid beleeft in Apeldoorn, volgend jaar, hecht Van Wingerden er veel waarde aan om deze herdenking goed neer te zetten. “Dit is zo’n belangrijke gebeurtenis. Ik wil hier met heel mijn hart een actieve rol in spelen. Samen met vooral Mark Sandmann ben ik druk bezig om hiervoor een mooi draaiboek klaar te leggen. De betrokkenheid is van vele kanten groot, en ik ben blij dat ook onder jongeren die betrokkenheid er is en hopelijk ook blijft. In Apeldoorn zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog veel burgerslachtoffers gevallen en die verhalen moeten blijven worden doorverteld, ook omdat de ooggetuigen er straks niet meer zijn.”

Zo lang als nodig
En terwijl Petra van Wingerden ook na het zomerreces weer vol aan de slag gaat om Apeldoorn van nieuwe impulsen te voorzien, ligt het scenario voor haar opvolging alweer klaar. Uit de meer dan twintig sollicitanten wordt in oktober van dit jaar de nieuwe kandidaat voor het burgemeesterschap naar voren geschoven door voormalig eerste burger John Berends, in zijn huidige functie van commissaris van de koning van Gelderland. Van Wingerden maakt zich er niet sappel om: “Ik blijf waarnemend burgemeester zo lang als het nodig is. Ik tel sinds mijn aantreden hier niet de dagen af, maar juist óp, zo goed heb ik het naar mijn zin. En wanneer de dag gekomen is dat ik mijn kantoor hier uitruim, hoop ik dat ik eraan heb kunnen bijdragen dat Apeldoorn nog weer een stukje veiliger en mooier is geworden. Ik vier in september mijn 65e verjaardag, dus dan kan ik met een gerust hart met pensioen, haha.”

Dit artikel komt uit onze ondernemersspecial van week 27. Je leest de hele bijlage hier