Stedendriehoek

‘Ik krijg er veel energie van’

APELDOORN – De Voedselbank Apeldoorn heeft rond de vijftig vrijwilligers, waarvan Irene Koomen (70) er een is. Vanaf vorig jaar maart helpt zij mee met onder andere voedselpakketten voorbereiden en uitdelen. “Ik vind het erg leuk werk om te doen”, vertelt de vrijwilliger enthousiast. “Ik krijg er veel energie van.”

Irene heeft 47 jaar in de verpleging gezeten. “Toen ben ik met pensioen gegaan en wilde ik eerst helemaal niets meer, maar al snel begon het te kriebelen.” Via een vriendin kwam ze terecht bij de Voedselbank. “Het bevalt mij hier goed. De sfeer is heel leuk. Iedereen is bij elkaar betrokken. Het is hard en intensief werken, maar je doet het wel met z’n allen.”

Functie

Duizendpoot Irene houdt zich met van alles en nog wat bezig binnen de Voedselbank. “We hebben sinds vorig jaar het magazijngedeelte opnieuw ingedeeld. Daar ben ik bij betrokken, omdat ik het gewoon heel leuk vind om dat op poten te zetten en in de gaten te houden. Zo heeft iedereen een taak waar haar of zijn interesse ligt. We hebben bijvoorbeeld ook een broodafdeling, een groenteafdeling en er zijn koelingen waar mensen in werken.”
Ondanks dat er hard gewerkt wordt, is het ook heel gezellig, meent Irene. “Het koffiedrinken is ook belangrijk voor de sfeer en dat doen we dan ook iedere dag.” Zo nu en dan komen er ook groepen de Voedselbank bezoeken. “De vrijwilligers geven rondleidingen of presentaties gegeven. Dat is heel leuk om te doen.”

Het enige minpunt van het vrijwilligerswerk bij de Voedselbank is dat je wel veel moet schoonmaken. “Ik vind het niet erg om te doen, maar niet iedereen is er dol op. We worden er ook op afgerekend als het niet schoon is. Daarom is het ook een onderdeel van de Voedselbank en je wordt ook wel een beetje vies van.”

Sociaal

Als vrijwilliger moet je wel een sociale instelling hebben. “Wij zijn er voor de cliënten. Een praatje maken is daarbij ook belangrijk. De eerste keer is het vaak vervelend of naar voor mensen om hier te komen. Sommige schamen zich. We proberen ze zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze zich na een paar keer op hun gemak voelen. Mensen vinden dan ook dat ze leuk verwelkomt worden en dat wij hun allemaal wat te bieden hebben. Dus daar haal je ook heel erg het gevoel uit dat je met iets goeds bezig bent.”

Nieuwsblad Stedendriehoek sprak ook coördinator Dirk-Jan Steendijk over vrijwilligerswerk bij de Voedselbank Apeldoorn. Lees hier het artikel.