Stedendriehoek

‘Ik doe de dingen niet rustig aan’

APELDOORN – “Er is een tijd van komen en een tijd van ermee ophouden.” Met die woorden overhandigt een deelneemster van Sixty Fit de afscheidskaart aan Nel (89). De hele groep van bijna dertig senioren nuttigt na het sporten een kopje koffie met gebak en neemt afscheid van het oudste groepslid.

“Het is nu afgelopen”, aldus een wijze Nel. “Maar hopelijk nog niet met jou. We gaan je missen hoor”, is de reactie, gevolgd door een liefdevolle afscheidszoen.

Sixty Fit is een programma van Ten Tije Sport aan Heemradenlaan 101 in wijk De Maten. Aan senioren worden groepslessen gegeven. De leeftijd van de deelnemers varieert tussen de 50 en de 90 jaar. Sportschooleigenaar Danny ten Tije, de coach van de senioren, staat al jaren voor deze groep. “Alweer 17 jaar inmiddels?” Hij is de tel kwijtgeraakt en heeft er nog altijd erg veel plezier in. Iedereen kan zich aanmelden om mee te doen. 

Nel hoopt komend voorjaar 90 te worden. Ze moest van de dokter stoppen met sporten. “Twaalf jaar geleden is mijn hartklep vervangen. Sinds kort is die weer begonnen met lekken, ik ben kortademig.” Vanwege de veiligheid zou het onverstandig zijn om nog door te gaan. “De dokter zei: je zou het ook rustig aan kunnen doen. Maar ik doe de dingen niet rustig aan.” 

Aan levenslust geen gebrek voor Nel. “Laatst vertelde ze dat ze naar Enkhuizen ging rijden voor een uitje”, vertelt Jetze (70). “Nam ze nog drie mensen mee. Toch best een onderneming.” Jetze woont pas drie jaar in Apeldoorn. “Ik woonde in Amersfoort Vathorst, een wijk waar veel jonge mensen wonen. Er is niks mis met jonge mensen, maar ik voelde me er niet meer helemaal thuis…” Jetze is expres in een buurt in Apeldoorn met leeftijdgenoten gaan wonen en is veel sportscholen langsgegaan, om uiteindelijk bij Ten Tije uit te komen. “Hier voel ik me thuis.” 

Ook Henk (71) ziet dat Nel nog behoorlijk vitaal is voor haar leeftijd. “Maar laatst viel ze wel uit bed, hele heup blauw. Toch is ze niet veel later weer gewoon komen sporten.” Het vertrek van Nel is een groot gemis voor de Sixty Fitters, maar ze komen er wel overheen. “Af en toe moeten er nou eenmaal mensen afhaken…”