Stedendriehoek

‘Ik ben van damesvoetbal gaan houden’

WENUM WIESEL – Damesvoetbal wordt steeds populairder, waardoor er ook op lokaal niveau steeds meer dameselftallen ontstaan. Dat gaat echter niet altijd zonder slag of stoot, merkt trainer Hans Roeland van WWNA: “Damesvoetbal wordt vaak nog gezien als minderwaardig aan mannenvoetbal, terwijl de speelsters steeds beter worden.”

Ongeveer negen jaar geleden werd damesvoetbal bij WWNA een nieuw leven ingeblazen door Wim van der Woude en Herman Kieskamp. Hans was in die tijd nog bezig met de jeugd trainen; hij voelde niet zo veel voor de dames. Tot een onvergetelijke dag, ruim zes jaar geleden. De voormalige trainer van de Dames 1 was er klaar mee. Hij zat met zijn hoofd tussen zijn benen op het veld: hij kon de meiden niet meer aan. Hans kon dit niet negeren en stapte er op af. Hij zette de boel weer op poten, met weinig geklaag van de meiden. Na een pittige training kwam al snel de vraag of Hans het team wilde overnemen. “Ik had er in eerst instantie niet zo’n trek in; mijn hart ligt meer bij de jeugd. Maar na meerdere gesprekken met leider Wim van der Woude ben ik er toch goed over na gaan denken.” Hans stelde wat voorwaarden op, waar iedereen mee akkoord ging. “Het eerste seizoen ging heel goed. De dames werden tweede in de vierde klasse.” 

Twee jaar later richtte Hans samen met Yvonne Streppel, Wendelien Kroon, Anja Kroon, Marjelle Kerssen en Paul Dinnissen een WWNA-werkgroep op. Zij wilden de dames van recreatie- naar prestatievoetbal tillen. “Vanaf 2020 gaan we dames selecteren. Ik ben wel supertrots dat we dit bereikt hebben. Momenteel zijn er vier dameselftallen: recreatiedames, Dames 1, meiden onder de 17 jaar en onder de 11 jaar. Daarnaast voetballen er ook nog verschillende meiden in jongenselftallen.” De weg naar dit succes is hobbelig geweest. “Het dameselftal wordt sinds dit seizoen pas echt serieus genomen. Van de vereniging mocht zij wel trainen, maar er was nooit ruimte. Aan het begin van dit seizoen ben ik zo boos geworden dat ik alle besturen heb aangeschreven. Als er niets zou veranderen zou ik per direct opstappen. Mijn mailbox explodeerde die avond. Niet alleen bestuursleden, maar ook ouders gingen mij mailen. Gelukkig zijn er een aantal mensen opgesprongen. De mailtjes waren heel hartverwarmend en lieten mij (weer) inzien hoe belangrijk WWNA voor mij is. Ook liet de vereniging zien dat WWNA, de club achter de beukenhaag, ook voor damesvoetbal is.”

Hans vertelt verder: “Het is echt mooi om te zien hoe de dames groeien: ze worden steeds beter. Het is een bijzonder leuke en gezonde groep. Ik ben supertrots op wat de meiden momenteel doen. Ze trainen bijzonder hard, wat bijdraagt aan hun succes. Ik ben in de loop van de jaren echt van vrouwenvoetbal gaan houden.” 

Hans gaat zich na dit seizoen richten op de jongere meiden. Meisjes tussen de 13 en 15 jaar voetballen in de jongenscompetitie. “Meiden die in deze competitie spelen ontwikkelen zich beter. Ze nemen die jongensmentaliteit (‘niet lullen, maar poetsen’) over. Daarnaast zijn ze technisch en tactisch sterker. Ik probeer dameselftallen zo lang mogelijk tegen de jongens te laten voetballen.” Dit klinkt misschien als een gek idee, maar is het niet, meent Hans. “Lieke Martens heeft ook in de jeugd tegen jongens gevoetbald.” 

Dames versus mannen
Als ervaren trainer van zowel jongens als meisjes, ziet Hans een duidelijk verschil tussen de twee. “Jongens zijn veel makkelijker”, lacht de Hasseltenaar. “Als ze boos op elkaar zijn geven ze elkaar een keer een schop en na de training eten ze samen een patatje aan de bar. What you see is what you get. Vrouwen zijn veel geniepiger. Ze rakelen twee maanden later nog iets op. Ik heb twee zoons waardoor het voor mij soms wel lastig is. Gelukkig heb ik ook twee zussen, waardoor ik wel een beetje weet hoe vrouwen in elkaar zitten.” Het damesteam bestaat uit 17 meiden, in de leeftijd 18 tot en met 32 jaar. “Ze zitten allemaal in verschillende leeftijdsfasen, in tegenstelling tot de mannen. Dat maakt het wel weer heel bijzonder.” 

Hans heeft dit seizoen mooi afgesloten. Niet alleen werd het eerste dameselftal kampioen, ook heeft de meidengroep (nu beter bekend als meiden onder de 17 jaar) het kampioenschap in de tweede klasse gewonnen. “Ik ben zo trots op mijn dames. Ook heb ik de titel ‘coach van het jaar’ mogen ontvangen. Dat is voor mij een hele eer!” Aankomend jaar gaat hij verder met de Dames 1 trainen en hij gaat zich bezighouden met de meiden onder 11 jaar, samen met Yvonne Streppel en Marco Berends.