Stedendriehoek

‘Ik ben net een oldtimer’

APELDOORN – Samen zijn ze bijna 180 jaar oud: Henk Verkijk (links op foto) en Piet Smit. Beide heren zijn al decennia actief bij Ten Tije Sport & Wellnessbeleving in Apeldoorn. Reden voor een feestje. Op een herfstachtige dinsdagochtend staat er dan ook na de 60Fitles koffie, thee en gebak klaar om alvast hun verjaardagen te vieren.

‘Lang zullen ze leven, lang zullen ze leven’. Uit volle borst wordt er voor Henk en Piet gezongen. Vandaag is geen uitzondering dat de groep na de les samenkomt om nog even iets te drinken. “In 1996 ben ik begonnen met 60Fit”, vertelt Piet. “Destijds sportten we 50 minuten en gingen we de laatste 10 minuten koffiedrinken. Tegenwoordig zijn we 60 minuten bezig en blijven we wat langer hangen.” Hij glimlacht: “Het is een heel gezellige en hechte groep. Ik heb er de gek mee gestoken dat ik zou stoppen op mijn negentigste, maar dat is flauwekul. Voorlopig ga ik door.” Een van de groepsgenoten grapt: “Henk en Piet zeggen weleens dat zij er zijn door ons, maar wij zijn er eigenlijk door hen.”

Piet vierde eerder deze maand zijn 90e verjaardag en Henk is in februari 2020 aan de beurt. Piet lacht: “Samen zijn we 180 jaar, met de dames erbij liefst 350.” Henk is met zijn 35 jaar lidmaatschap het langst bij 60Fit-groep. “We waren toen met tien man en vaak maar met zes in de les. Het was niet zo georganiseerd als nu.” Wat opvalt is dat zowel Henk als Piet nooit zo sportief zijn geweest en op latere leeftijd zijn begonnen met sporten dankzij hun vrouwen. “Mijn vrouw wilde iets gaan doen”, legt Henk uit. “We zijn hier gaan kijken en tot op heden volgen we nog iedere dinsdag en vrijdag de 60Fitles.”

Piet bezocht ruim 23 jaar geleden Ten Tije Sport & Wellnessbeleving tijdens een open dag. “Het zag er toen nog niet zo modern uit. Het was een oud gebouw met kleine oefenzaaltjes. We hadden ons ingeschreven op de 50Fitles (nu 60Fit) op de dinsdag en vrijdag en voor AquaFit op maandag. Ik dacht: na drie maanden is de lol er wel vanaf, maar gek genoeg was ik enthousiaster dan mijn vrouw.” Tot op heden sport Piet nog drie keer in de week. “Ik weet niet hoe ik eraan toe zou zijn als ik niet was gaan sporten, maar ik heb er zelf wel baat bij. Daarnaast zou ik de sociale contacten ook missen.” Henk sluit zich hierbij aan. “We motiveren elkaar en blijven in beweging. Nog nooit is er iemand zo oud geworden in mijn familie. Dat zegt toch wel wat. Ik ben wel net een oldtimer; lopen gaat wat minder en ik heb last van mijn rug, maar ik ga door zolang het gaat. Na het sporten ga ik ook altijd samen met mijn vrouw Ria de sauna in. Dat is goed voor de spieren.”