Stedendriehoek

Iedereen moet tanden poetsen, ja… ook peuters

STEDENDRIEHOEK – Bij sommigen leidt het tot een ongekende strijd tussen ouder en kind, elke dag opnieuw: tanden poetsen. Vooral peuters kunnen ouders tot waanzin drijven tijdens deze dagelijks terugkerende taak. Een belangrijke taak, want tanden poetsen is iets dat ‘moet’ gebeuren, elke dag weer.

Vooral als kinderen moe zijn schiet het dagelijkse tandenpoetsen er nog wel eens bij in. Als ze slapend uit de auto worden getild, moe na een lange dag, is de verleiding groot om ze dan toch maar meteen in bed te leggen. Niet alleen slapen ze dan zo fijn door, ook scheelt het vaak een helse strijd op bijvoorbeeld de late avond. Toch zijn er trucjes toe te passen die ervoor zorgen dat kinderen, ook als ze heel moe zijn en eigenlijk allang in bed moeten liggen, hun gebit toch kunnen (laten) verzorgen, al is het maar op een aangepaste manier. Hierbij telt dan het motto: beter iets dan niets.

Het is handig om volgens een vast schema te poetsen, want zo vergeet je niets. Je kunt bijvoorbeeld poetsen volgens de drie b’s:
Binnenkant: poets de binnenkant van de tanden en kiezen.
Buitenkant: poets de buitenkant van de tanden en kiezen.
Bovenop: poets de kauwvlakken van de kiezen.

Als je kind heel andere plannen heeft dan tanden poetsen op het moment dat jij dat wilt, probeer het dan af te leiden met een speeltje. Vaak zijn ze daar dan drukker mee dan met de tandenborstel en het poetsen.

In veel gezinnen is het tandenpoetsen een dagelijks terugkerende strijd. Niet alle kinderen zijn immers even dol op het poetsen van hun tanden. En dan ook nog eens twee minuten lang. De GroeiGids en de GGD hebben daarom samen een app ontwikkeld die het poetsen voor kinderen leuk moet maken. De gratis Tandenland-app is voor kinderen van twee tot zes jaar. Hij bevat onder andere een handige timer met een vrolijk tandenpoetslied en een dansende Tandenpoes.

Kan je kind zelf zijn tanden poetsen? Blijf dan altijd napoetsen tot ze een jaar of 10 zijn; dan weet je niet alleen zeker dat de mondverzorging zo goed mogelijk is gedaan, maar ook is dit belangrijk omdat een kind tot die leeftijd nog geen goed ontwikkelde motoriek heeft zodat er ongetwijfeld veel plekken zullen worden overgeslagen. Begeleiding en vooral een spelenderwijze benadering helpen je kind tanden poetsen goed te leren, maar vooral ook leuk te vinden.