Stedendriehoek

Iedere maand een marathon

APELDOORN – Iedere maand loopt Koen Peeters uit Groningen een marathon in één van de provincies van Nederland. 12 marathons in 12 maanden en 12 provincies. 

Waarom? Omdat hij sportverslaafd is? Ja, dat ook. Maar vooral om twee goede doelen te steunen: Alzheimer Nederland en Merels Wereld. De één wil Alzheimer de wereld uit helpen, de ander wil meer onderzoek doen naar een zeldzame vorm van longkanker.

Duursporten
In een jaar tijd in iedere provincie een marathon lopen is nog nooit gedaan in Nederland, voor zover Koen weet. Deze multichallenge bedacht hij in de kerstvakante op de bank. Duursporten deed hij al langer. Zo deed hij meerdere marathons, een hele triatlon en uiteraard de Amstel Gold Race. Waar de een als goed voornemen een paar kilo wil afvallen, bedacht Koen in de kerstvakante deze multi-challenge.”Ik heb extreme uitdagingen nodig om mezelf te motveren. Zo blijk ik in elkaar te ziten”. 

Vreemde onderneming
Bij zo’n uitdaging loop je tegen meerdere problemen aan. Zo blijkt het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om de planning goed rond te krijgen. Zoveel marathons zijn er niet in Nederland. De Summertrail marathon is de achtste in de rij. Hij is al ruim over de helft. Ook is het moeilijk om goed te trainen voor zo’n vreemde onderneming. Het belangrijkste is om het lichaam heel te houden – niet eenvoudig met zoveel inspanning. Voor iedere marathon moet je een week lang taperen om je lichaam op te laden. Na iedere marathon moet je lichaam een tot rust komen. Veel tjd om te trainen is er dus niet. “Gelukkig heb ik een goede basiscondite”.

Alzheimer
Twee mensen motveren hem enorm om dit avontuur te volbrengen: zijn opa Paul en vriendin Merel. Zijn opa is 25 jaar geleden getrofen door Alzheimer. angzaam maar zeker zag de familie hem afglijden. Eerst verloor hij de greep op de wereld, daarna zijn waardigheid, daarna ook zijn geheugen. Van dichtbij heef Koen gezien hoe verschrikkelijk Alzheimer kan zijn. “Ik doe graag mijn best om anderen dit leed te besparen en geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Hardlopen is ook een uitstekende manier om Alzheimer op afstand te houden. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks een half uur bewegen ervoor zorgt dat Alzheimer je 15 jaar later tref dan zonder beweging”.

Merel is de moeder van een hockeyteamgenoot en kankerpatint. Ze lijdt aan een zeldzame vorm van longkanker en is uitbehandeld. Gelukkig heef ze nu een medicijn dat de progressie van de ziekte tegenhoudt. Maar als ze resistent wordt, dan is er geen redden meer aan. Met haar stchtng zet zij zich in om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar deze zeldzame variant. Merel is erg sportef – nog steeds! i, en loopt en fetst zelf. Ze vindt het geweldig dat er in haar naam zo’n bijzondere acte op touw wordt gezet!