Stedendriehoek

Hugo de Jonge: zorg in de regio wordt belangrijker

APELDOORN – Op een goed bezochte campagnebijeenkomst in Apeldoorn heeft vice-premier Hugo de Jonge maandagavond met een druk op de rode knop de campagne van het CDA Gelderland feestelijk geopend.

Hugo de Jonge sprak op de bijeenkomst zijn zorgen uit over de situatie rond de failliet gegane ziekenhuizen in Lelystad en Amsterdam. “Op snijvlakken van verantwoordelijkheid ontbreekt het eigenaarschap van de verantwoordelijkheid.” De Jonge pleitte voor meer samenwerking en meer regie. Een rol voor de provincie sluit hij daarbij niet uit. Ingewikkelde wijzigingen in wetten zijn daarbij niet direct nodig. “In de wet staat niet dat je niet mag samenwerken.”

Lijsttrekker Gerhard Bos sloot zich aan bij de woorden van de vice-premier. “Het CDA vindt dat iedereen recht heeft op zorg die beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar is voor iedereen in Gelderland. We maken ons zorgen over de aanrijdtijden van ambulances. Dat gestelde normen niet gehaald worden is niet goed: dit gaat om veiligheid van mensen en leefbaarheid van dorpen.” Bos refereerde ook aan de situatie rond de failliete ziekenhuizen. “Dit maakt de kwetsbaarheid van de gezondheidszorg zichtbaar. Er kunnen zomaar gaten vallen met voor inwoners ongewenste gevolgen.” Met het oog op de gezondheid van mensen en de leefbaarheid is het van belang dat mensen in Gelderland erop kunnen vertrouwen dat nu en in de toekomst goede zorg dichtbij beschikbaar is. De provincie kan hierin volgens het CDA een rol vervullen.