Stedendriehoek

‘Het is een speeltuin voor volwassenen’

APELDOORN – Een kinderprogramma voor jongens en meiden, waarin jongeren allemaal testen en stunts doen. Dat is Checkpoint, het toffe Nederlandse televisieprogramma van de Evangelische Omroep. Het wordt gepresenteerd door Rachel Rosier en de testen en stunts worden gedaan door het testteam. En… het wordt opgenomen in Apeldoorn.

Nieuwsblad Stedendriehoek mocht een dag meelopen met de opnames. Het programma wordt zowel buiten als in een loods opgenomen. Checkpoint is heel populair bij de jeugd, maar wat maakt het programma nu eigenlijk zo populair? “Het is vooral zo leuk omdat er dingen worden gedaan die je thuis niet doet. De testen zijn vaak net op het randje en het zijn meestal opdrachten die je normaal niet zomaar mag en kunt doen, maar hier mag het wel. En dat is gewoon heel leuk om naar te kijken”, aldus Rachel. De opdrachten gaan van ‘Wie is er het beste in boeven vangen?’ tot ‘Kun je een auto optillen in geval van nood?’ En je leert er elke keer weer wat van.

 

Ava-Luna (19), Gianni (23) en Lieke (21) zitten alle drie in het testteam. Ava-Luna: “Dit is nu mijn tweede seizoen dat ik in het testteam zit. Wat voor mij Checkpoint zo bijzonder maakt, is dat ik kan blijven spelen. Het is een speelparadijs, waar je stiekem gewoon kind kunt blijven. Dat is toch fantastisch!” In die drie seizoenen heeft Ava-Luna al heel veel opdrachten gedaan. “De opdrachten met veel actie, waar je veel bij moet rennen, vind ik het leukste om te doen.”

Gianni zit nu twee jaar in het testteam. Hij was gevraagd door het team zelf, want ze waren in die tijd op zoek naar testteamleden. “Ik liep op dat moment daar stage, en toen vonden ze dat ik wel gek genoeg was voor het programma. En ik heb er absoluut geen spijt van dat ik dit ben gaan doen, want het is allemaal één groot feest”, vertelt Gianni.

Lieke wilde al een hele lange tijd meedoen aan het programma. Toen ze in het testteam kwam, was ze dan ook enorm blij. “Dit is voor mij echt een droom die uitkomt. Voor mij staat Checkpoint ook echt op nummer 1; ik plan mijn leven er verder omheen. Je mag hier zoveel gave dingen doen die je normaal thuis niet mag doen, dat is gewoon zo stoer. Het is echt een speeltuin voor volwassenen.”

 

Angsten overwonnen

Op de set is het ook één en al gezelligheid. Er wordt veel met elkaar gelachen en iedereen is ontzettend aardig. Omdat je met de opdrachten nooit helemaal zeker weet hoe het allemaal loopt, is het ook voor de mensen eromheen altijd een verrassing wat er precies gebeurt. En daar komen vaak hele leuke momenten uit voort. Rachel: “De leukste opdrachten om te zien vind ik altijd de opdrachten waarbij ze onderuit gaan en vallen. Dat vind ik echt hilarisch. Ik moet er zelf niet aan denken om die opdrachten uit te voeren en ik ben altijd blij dat ik niet in hun schoenen sta.”

De opdrachten die het testteam moet uitvoeren zijn heel verschillend. Maar er zitten ook best wel enge en gevaarlijke opdrachten tussen. “Door dit programma heb ik ook echt wel sommige angsten overwonnen. Omdat die camera draait, wil je eigenlijk niet zeggen dat je iets te eng of te spannend vindt, dus dan doe je de opdracht uiteindelijk wel. En daar krijg je daarna zo’n goed gevoel van”, vertelt Lieke.

 

Maar er zijn ook minder leuke opdrachten en minder leuke momenten in het programma. “Vooral het weer kan soms echt tegenzitten. Het kan soms heel koud of nat zijn, maar dan moet je wel gewoon buiten de opnames doen”, licht Ava-Luna toe. Ook Gianni heeft wel eens een opdracht gehad die hij iets minder leuk vond. “Voor Checkpoint Roulette – dat is wat iedereen wil weten, maar niemand wil uittesten – moest ik voor een opdracht met mijn armen in de brandnetels, om daarna te kijken welk middel daar het beste tegen helpt. Dat is natuurlijk wel naar, en niet heel erg leuk.” Ook Lieke heeft wel minder leuke opdrachten meegemaakt. “Ik moest ook voor Checkpoint Roulette de opdracht uitvoeren met de vraag: word je van whiskeysaus dronken? Ik moest dus heel veel whiskeysaus drinken. Ik was daarna zo misselijk, dat was niet leuk.”

Maar als ze dan kijken naar wat ze allemaal mogen doen voor het programma, zitten ze hier absoluut niet mee. Lieke: “Wat wij mogen doen is gewoon heel stoer. Je gaat soms ook over je eigen grenzen, en je doet dingen die je eigenlijk niet durft. En de cast en crew is één grote familie, ik voel me hier echt thuis.”