Stedendriehoek

Het appverbod op de fiets: dit is wat je moet weten!

Maandag 1 juli is er een nieuwe wet ingegaan die het verbiedt om je telefoon te gebruiken op de fiets. Een appje versturen of een telefoongesprek voeren op de fiets is nu bij de wet verboden en kan je een boete van maar liefst €95,- opleveren. Reden genoeg dus om je telefoon tijdens het fietsen in je zak te houden. Toch zijn er van die situaties waarbij het gebruik van je telefoon toch nodig is. Stel je voor dat je een afspraak hebt op een plek waar je nog niet eerder bent geweest. De kans is groot dat je hier de weg niet kent en je de te fietsen route wilt bekijken op je telefoon. Riskeer je dan ook een boete? Het antwoord is ja. Ook in bovenstaande situatie zul je worden beboet op het moment dat je je mobiel in de hand houdt. In dit artikel vertellen wij je meer over deze nieuwe wet en alle do’s and dont’s!

Wat wordt er nu eigenlijk verboden?
De nieuwe wet verbiedt het om je telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Dit betekent dat je al fietsend je telefoon niet mag gebruiken, maar ook niet in de hand mag houden. Appen, bellen, door je muzieklijst scrollen of je fietsroute bekijken mag vanaf deze maand dus niet meer en wordt beboet!

Hoe moet ik het in het vervolg aanpakken?
Het gebruik van je mobiel op de fiets zoals je gewend bent, is dus verleden tijd. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden die ervoor zorgen dat je veilige wijze je telefoon kunt gebruiken. Een van die opties is het bevestigen van een speciale telefoonhouder aan het stuur. Op het moment dat je bijvoorbeeld Google maps wilt gebruiken voor het vinden van je weg, kun je je telefoon in de houder klikken en de app zijn werk laten doen. Je kunt dan je route aflezen zonder dat je je telefoon in de hand hoeft te houden.

De houder zorgt er dus voor dat je je telefoon niet meer vast hoeft te houden. Toch dien je waakzaam te blijven op het moment dat je de route in wilt stellen, een ander liedje op wilt zetten of toch wilt antwoorden op een berichtje. Voor dit soort zaken dien je af te stappen van de fiets zodat je niet meer deelneemt aan het verkeer.

Ook is het handig om te weten dat het wel is toegestaan om gebruik te maken van oortjes die zijn ingeplugd in je mobiel. Een navigatie app die je middels audio instructies geeft over hoe je je weg dient te vervolgen kun je dus blijven gebruiken. Let er dan wel op dat je je telefoon in je broekzak of tas laat zitten. Enige voorzichtigheid is hierbij wel geboden. Indien je oordopjes of een koptelefoon draagt tijdens het fietsen ben je minder bewust van omgevingsgeluiden. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Houd het volume dus laag of fiets met slechts één oordopje in.

Deze nieuwe wet is natuurlijk in het leven geroepen om het verkeer een stukje veiliger te maken. Je mobieltje kan namelijk voor een hele hoop afleiding zorgen, wat gevaarlijke situaties in het verkeer kan veroorzaken. Houd je telefoon daarom zo veel mogelijk in je zak om veilig je weg te kunnen vervolgen!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Stella fietsenwinkel Apeldoorn.