Stedendriehoek

Herinneringen ophalen aan de vierdaagsen

APELDOORN – Tot in de 19de eeuw was wandelen dé belangrijkste manier om je te verplaatsen. Begin 20ste eeuw kwam er ook aandacht voor het gezondheids- en recreatieve aspect. De Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding organiseerde in 1909 de eerste wandelmarsen of wandelvierdaagsen. Donderdag 25 mei van 10.30 tot 12.00 uur staat de CODA Verhalentafel in het teken van de Apeldoornse Vierdaagse en de Avondvierdaagse. De bijeenkomst vindt plaats in CODA Centrale Bibliotheek, Vosselmanstraat 299. De toegang is gratis en aanmelden kan nog.

Apeldoornse Vierdaagse

De eerste Apeldoornse Vierdaagse was in 1954 en werd georganiseerd door de Nederlandse Wandelsport Bond. Er deden 463 deelnemers mee. Deze eerste editie had als startplaats het Boschbad. In de loop der jaren zijn er verschillende startplaatsen geweest, zoals de Eierhal, La Bordelaise, de Eurobeurs, de Canadian Club en Orpheus. De laatste jaren is de start bij sportcomplex vv Victoria Boys. In juli wordt de 68ste editie van de Apeldoornse Vierdaagse gelopen.

Avondvierdaagse

In 1941 werden in heel Nederland ‘wandelmarschen’, zoals de avondvierdaagse, enige tijd verboden door de Duitse bezettingsmacht. Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door verschillende gemeentes en lokale wandelverenigingen in ere hersteld en werden er weer volop avondwandelvierdaagsen georganiseerd. Zo vindt de Avondvierdaagse Ugchelen dit jaar voor de 76ste keer plaats.

Donderdag 25 mei staat de CODA Verhalentafel in het teken van de Apeldoornse Vierdaagse en de Avondvierdaagse. Bij de CODA Verhalentafel worden in informele sfeer herinneringen aan Apeldoorn opgehaald, gedeeld en vastgelegd. Bent u een fervent wandelaar en heeft u als kind de Avondvierdaagse meegelopen? Of heeft u in de jaren 50 of later meegelopen met de Apeldoornse Vierdaagse? Iedereen is van harte welkom bij de Verhalentafel met verhalen en herinneringen. Aanmelden is mogelijk door een e-mail te sturen naar Mirjam van Weert-Timmerman: m.timmerman@coda-apeldoorn.nl