Stedendriehoek

Help, ik wil een eigen bedrijf!

Een eigen bedrijf beginnen is lastiger dan het lijkt. Het begint met een goed idee maar als men gaat bekijken wat er allemaal bij komt kijken schrikt het een beetje af. De doorzetters zijn uiteindelijk de mensen die toch een mooi bedrijfje uit de grond stampen. Soms ligt het aan meerdere factoren als het hebben van een vaste baan, geen tijd, geen geld. Dat zijn toch wel de drie meest beroemde excuses. Wordt het een bedrijf wat je complete vaste kosten moet gaan dekken of blijft het een hobby? Allemaal punten waar je over na moet denken bij het beginnen van een bedrijf.

Tips voor de ondernemer

En gaat het dan de goede kant op? Dan mag je jezelf ondernemer noemen. Dat mag ook als het even niet meer zo goed gaat want dat hoort er helaas ook bij. Hierbij meteen een risico: een onderneming zorgt niet voor vastigheid. De markt waarin het bedrijf werkzaam of afhankelijk van is zal fluctueren. De ene keer gaat het goed, de andere keer wat minder. Je moet je goed verdiepen in de verschillende terreinen van de markt waarin je je begeeft en de positie van je zaak. Denk aan het optimaliseren van je bedrijfspropositie, aan het maken van je eigen website en heel belangrijk: het schrijven van een ondernemingsplan.

Jouw idee

Je hebt een idee en je bent daar trots op. Het zou vervelend zijn als iemand anders ermee vandoor gaat, toch? Het idee in abstracte zin valt moeilijk te beschermen. Daarom moet je het zoveel mogelijk uitwerken. Verder moet je even uitzoeken welke onderdelen je kan beschermen. Na de uitwerking moet je zorgen voor een datumstempel. Als je het idee wilt uitzetten in de markt komt het onder de neuzen te liggen van andere partners en concurrenten. Het idee ligt dus open en bloot op tafel. Voordat je dit doet is het handig om het idee van een datumbewijs te voorzien. De datumstempel gebruik je in combinatie met de geheimhoudingsverklaring. Ten derde is het een aanrader om alle communicatie te bewaren. Noteer met wie je over je idee hebt gepraat, naar wie er e-mails zijn verstuurd met jouw idee als onderwerp. Het laatste gedeelte van dit artikel gaat over de laatste tip: de bescherming van je idee

Bescherm je idee

Een uitgewerkt idee wordt een vinding genoemd. Om het idee te bescherming zijn er verschillende manieren te noemen. Het eerste is octrooi. Een octrooi of patent (niet-officiële term) is een exclusief (uitsluitend) recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of anderszins het exploiteren van een vinding. De aanvraag van een octrooi kan wel behoorlijk in de prijzen lopen. Een tweede optie is het idee koppelen aan een beschermde merknaam. Begin met je merknaam controleren en koppel dit vervolgens aan jouw idee. Een derde optie is het aanvragen van auteursrecht. Zonder enige kosten en wereldwijde bescherming tot 70 jaar na overlijden.

Al met al, mooie opties voor veel (beginnende) ondernemers. Succes met het ontwerpen en uitbouwen van je eigen bedrijf!