Stedendriehoek

Groene karakter terug te zien in meest voorkomende achternamen

APELDOORN – Apeldoorn is een stad in de provincie Gelderland en heeft in het stedelijk gebied ongeveer 148.000 inwoners. De stad ontwikkelde zich pas vanaf het begin van de 20e eeuw tot een van de grotere plaatsen in Nederland. De stad staat met name bekend om zijn stadsparken en het groene karakter. De naam Apeldoorn verwijst in alle waarschijnlijkheid naar ‘bij water staande bomen’.

De geschiedenis van de stad gaat terug tot het jaar 792. In een akte werd de stad al genoemd. De stad begon in de 16e eeuw te groeien toen de papierindustrie hier op gang kwam. Daarnaast liet de koninklijke familie hier een paleis bouwen. Paleis het Loo is nu te bezichtigen als museum. Zien we het groene karakter en rijke historie van de stad terug in de meest voorkomende achternamen? Places Nieuws zocht het uit.

Mulder meest voorkomende achternaam
De meest voorkomende achternaam in Apeldoorn is Mulder. Dit is de beroepsnaam van een molenaar, wat regionaal en in Duitsland ook muller wordt genoemd. Op plek 2 en 3 staan de achternamen Jansen en Vries. Dit zijn beide patroniemen, wat betekent dat de achternaam is afgeleid van de naam van de vader.

Groene karakter van de stad
Apeldoorn, de stad met het groene karakter, kent ook een aantal achternamen die passen bij deze omschrijving. Zo staat op plek 5 de achternaam Beek. Deze naam duidt op de locatie waar men vroeger woonde, wat in dit geval bij een beek was. Op plek 9 en plek 13 staan de achternamen Vos en Bos. Deze namen kunnen beiden gekoppeld worden aan het landschap van Apeldoorn dat zich kenmerkt door een bosrijk gebied dat geschikt is om te jagen.

Top 20 meest voorkomende achternamen
Dit zijn de top 20 meest voorkomende achternamen in Apeldoorn. De meest voorkomende achternamen in Apeldoorn wijken af van die in andere steden in de provincie Gelderland, waaronder Nijmegen en Arnhem. Welke daar het meest voorkomen, leest u hier. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Staat die van u er ook bij?

1. Mulder
2. Jansen
3. Vries
4. Boer
5. Beek
6. Brink
7. Buitenhuis
8. Berg
9. Vos
10. Jong
11. Brouwer
12. Groot
13. Bos
14. Gerritsen
15. Dijk
16. Haan
17. Graaf
18. Kamp
19. Wilbrink
20. Bakker

Bron: www.telefoonboek.nl