Stedendriehoek

Gratis menu voor dak- en thuislozen

APELDOORN – Op maandag 2 september opent Stichting Sant’Egidio Apeldoorn de deuren van haar restaurant, de Franciscustafel, weer voor thuislozen. Iedere maandag worden zo’n dertig gasten ontvangen. Zij krijgen een gratis driegangenmenu aan gedekte tafels in een ontspannen, vriendschappelijke sfeer.

Elke vrijdagavond gaat het straatteam na het gebed met de bakfiets op pad om de vrienden van de straat brood, koffie, thee en warme chocolademelk te brengen. Met in de zomer vers fruit en in de winter een goed gevulde maaltijdsoep. Het straatteam bezoekt ook wekelijks een opvanghuis voor mensen met een verslaving of psychiatrische problematiek die dak- of thuisloos zijn geraakt en/of een combinatie aan problemen hebben. Maandelijks houdt de stichting hier een ontmoeting in de activiteitenruimte met Bijbelverhalen en besteedt zij aandacht aan Allerzielen, Kerst en Pasen.

Elke maandag, woensdag en zaterdag is de kledingbank van Sant’Egidio open van 10.00 tot 12.00 uur voor het inleveren van goede en schone kleding (nieuwe adres: Oude Beekbergerweg 157 te Apeldoorn). Woensdag van 10.30 tot 12.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur is de uitgifte voor mensen in financiële nood. Naast kleding zijn er ook schoenen, linnengoed, speelgoed en boeken te krijgen. Op maandag is er van 10.00 tot 12.00 uur koffie-inloop en van 12.00 tot 15.00 uur is het naaiatelier geopend. De stichting ontvangt ruim 500 gasten in de maand van verschillende culturele achtergronden. De (interculturele) ontmoeting is hierbij erg belangrijk. 

Begin dit jaar opende op het terrein van Sant’Egidio een generatietuin. Hier komen kinderen en ouderen samen om te tuinieren. Ronald Dashorst: “De tuin heeft een gedeelte voor bloemen en bedden waar de kinderen hun eigen plekje hebben. De groente die zij verbouwen, mogen ze ook mee naar huis nemen. Daarnaast is er een gedeelte voor groente voor de maaltijdvoorziening voor dak- en thuislozen van Sant’Egidio.”

Kijk voor meer informatie op www.santegidio.nl.