Stedendriehoek

(Graf)steentje bijdragenaan duurzamere wereld

APELDOORN – Ruim een week geleden zond de NOS een item uit over een tweede leven geven aan grafstenen. Het gaat hierbij om grafstenen die de nabestaanden willen aanbieden voor hergebruik. Zij doen dit via de landelijke organisatie CircleStone, die de steen in een van de vijftien deelnemende Nederlandse bedrijven laat ombouwen tot nieuw grafmonument. Een van die bedrijven is Hoogenberg-Wegerif aan Koningslijn 3 in Apeldoorn, dat op deze manier een steentje bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Voor het overgrote deel worden grafmonumenten van geïmporteerd natuursteen gemaakt. Dit materiaal heeft een indrukwekkend lange geschiedenis. Daarnaast heeft ook de winning van deze steen een grote invloed op het milieu. De meeste graven worden voor ongeveer twintig jaar uitgegeven en – indien de huurtermijn niet wordt verlengd – geruimd. Tot nu toe deden nabestaanden vaak afstand van het grafmonument en werd dit vernietigd. Het puin werd vooralsnog gebruikt als wegverharding. Zonde, vindt de firma Hoogenberg, zeker wanneer je je bedenkt dat deze steen nog vele levens kan hebben.

CircleStone
Sinds de oprichting van CircleStone kunnen zowel families als begraafplaatsbeheerders de steen via de organisatie aanbieden aan deelnemende steenhouwerijen. Zij zorgen ervoor dat de steen wordt verwerkt tot een nieuw grafmonument. In de regio stedendriehoek is Hoogenberg-Wegerif de enige steenhouwer die aangesloten is bij CircleStone. “Je moet je alleen niet vergissen”, vertelt Siwert Hoogenberg. “Het is geen goedkopere steen. Het verwerken kost namelijk veel tijd en energie en dat zal men terugzien in de prijs.” Hoewel het een ‘tweedehands’ steen is, ziet deze er wel uit als nieuw. “Nadat wij de steen kosteloos van de begraafplaats hebben gehaald, gaat deze naar onze werkplaats. De steenhouwer gaat aan de slag om de grafsteen weer als nieuw te maken. Hij verwijdert de persoonsgegevens, vuil en aanslag. Vervolgens polijst hij de steen.” Je ziet niet meer dat de steen al als grafsteen is gebruikt, vult Naomi Hoogenberg aan. “Het is een heel ander ontwerp, alleen het materiaal is hetzelfde. Men kan er ook voor kiezen om een deel van de oude steen om te laten bouwen tot een ander voorwerp, bijvoorbeeld een kandelaar of bank. Wij kunnen op het gebied van natuursteen heel veel én wij hebben de machines in huis om dat te regelen.”

Bel voor meer informatie 055-5760585 of neem een kijkje op de websites www.hoogenberg-wegerif.nl en www.circlestone.nl