Stedendriehoek

Gigantisch genieten in buitenbios

APELDOORN – Gigant is vrijdag gestart met een serie van zeven filmvertoningen in de buitenlucht. Op het Van Reekumplein tussen Gigant en CODA kan men terecht in de buitenbios. “De buitenfilms starten doorgaans om 22.00 uur”, vertelt Marieke de Bruijn-Duijst. “Het kan zijn dat de film iets later start; immers, het tijdstip van schemering verschilt per dag.”

De films worden vertoond op een enorm, opblaasbaar scherm van 5 meter hoog en 7 meter breed. Dit wordt geleverd door Kukeleku, film op locatie, een mobiele cinema van eigenaar Edwin de Haan. Vandaar ook de naam van zijn onderneming…

Afgelopen vrijdag werd afgetrapt met Den Skyldige. Komende vrijdag, 19 juli, staat de film ‘Let The Right One In’ op de rol. Marieke: “Over Oskar, een 12-jarig jongetje dat continu wordt geplaagd door twee bullebakken en het thuis ook niet makkelijk heeft met zijn gescheiden ouders. Op een dag ontmoet Oskar zijn nieuwe buurmeisje Eli en aarzelend worden de twee vrienden….En o ja, het gaat ook over vampiers.”

En kwamen de eerste twee films nog uit het hoge noorden, Scandinavië en IJsland, vrijdag 26 juli wordt het publiek een volledig Italiaanse avond voorgeschoteld. Letterlijk, want voorafgaand aan de vertoning is er gelegenheid tot het eten van een pizza. Marieke: “Het bedrijf Viva la Pizza verzorgt hiervoor de catering. Aansluitend vertonen we de film A Casa Tutti Bene. Albo en Pietro vieren met hun talrijke familie hun 50-jarig huwelijk op het zonovergoten eiland Ischia. Als de boot vanwege sterke wind niet meer afvaart, moet de grote familie noodgedwongen twee dagen en nachten met elkaar doorbrengen en komt al het oud zeer en andere spanningen naar boven.”

In augustus volgen dan nog de films Girl (2 augustus), over een jonge balletdanser die graag als meisje verder wil, Woman at War (9 augustus), De Dirigent (16 augustus) en de reeks wordt vrijdag 23 augustus afgesloten met de documentaire The Biggest Little Farm; “die laatste film draait al een poosje bij ons, maar is op zo’n enorm scherm natuurlijk nóg leuker.”

Dit jaar kunnen bezoekers tijdens de buitenfilmavonden weer terecht bij de bar, die gevuld is met zomerse bieren, fijne wijnen en goed gevulde borrelplanken, geheel in smaak en stijl van de film op die avond. Marieke: “Omdat de filmvertoningen plaatsvinden in de buitenlucht, hoop je natuurlijk op stralend weer, maar het kan helaas toch voorkomen dat de buitenbios te maken krijgt met een lokale bui. Zonder tegenbericht op de website van Gigant en onze social media gaan de voorstellingen ook bij een regenbui gewoon door!”

Marieke en het team van Gigant zetten in op een bezettingsgraad van tachtig tot honderd stoelen per filmavond. “We kunnen maximaal 120 mensen verzekeren van een zitplaats. Tickets voor de buitenfilms à €8,50 (let op: pizza op 26 juli kost €15,-) zijn te verkrijgen bij de kassa van Gigant aan Nieuwstraat 377 en online op www.gigant.nl.