Stedendriehoek

Gigant zet deur richting stad wagenwijd open

APELDOORN – Het zal de Apeldoorners niet ontgaan zijn dat de afgelopen maanden de voorgevel van het Huis voor Schoone Kunsten (oftewel: Gigant) aan de Nieuwstraat 377 in de steigers stond. Dit was met goede reden. Er is hard gewerkt aan een nieuwe entree die de toegankelijkheid en zichtbaarheid aan de Nieuwstraatzijde verbetert en tevens recht doet aan de inmiddels alweer twee jaar geleden opgerichte fusieorganisatie Gigant, Markant in cultuur.

Met een brede glazen pui, centrale balie en een nieuwe doorloop tussen de voorheen gescheiden delen van het pand staat Gigant nu nóg dichter bij bezoekers en partners. De doorbraak van de muur is daarmee niet enkel praktisch, maar ook symbolisch: één organisatie die wil verbinden en haar deuren richting de stad wagenwijd open zet. Dit alles dankzij de steun van Gemeente Apeldoorn en vakkundige inzet van architect Rudy Uytenhaak & Partners Architecten en de bedrijven Draisma, Hollander, Van Niel, Bakos, Constabiel, Mulder Connect en Kroonstate.

Uiteraard wilde Gigant dit heuglijke feit niet ongemerkt voorbij laten gaan. De eerste bezoekers stapten al vanaf 23 april over de (lage) drempel van de nieuwe entree, maar woensdagavond 8 mei is het officiële startschot gegeven. Daarbij werd ook het interactieve lichtkunstwerk van Jakub Valtar onthuld, dat direct achter de nieuwe gevel is geplaatst en het leven in het gebouw, normaal verborgen achter de muren, zichtbaar maakt. Dit kunstwerk is tot stand gekomen dankzij de steun van de Stichting Frank van der Wal Fonds.