Stedendriehoek

Gestorven kinderen wordenherdacht op Wereldlichtjesdag

APELDOORN/DEVENTER – Elke tweede zondag van december, dit jaar op 9 december, worden er om precies 19.00 uur lokale tijd kaarsjes aangestoken om gestorven kinderen te herdenken. Als de hele wereld meedoet, ontstaat er een golf van lichtjes, wat de wereld er even aan herinnert dat er kinderen zijn die gemist worden.

Wereldlichtjesdag komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar wordt dit jaar ook voor de tiende keer in Nederland georganiseerd. Verspreid over het hele land zijn locaties waar dit gebeurt. Apeldoorn, Deventer en Bathmen zijn locaties in de regio stedendriehoek waar kaarsjes worden aangestoken en toespraken worden gehouden.

Op de bijeenkomsten worden toespraken gehouden en kaarsjes aangestoken. Iedereen is welkom, jong en oud. Ook het verlies van volwassen kinderen telt, en ook als je zelf geen kinderen verloren hebt, ben je welkom om mensen een hart onder de riem te steken en respect te tonen. In Apeldoorn zal de ceremonie plaatsvinden in Park Berg en Bos. Daar zal vanaf de ingang een pad tussen de bomen verlicht worden door kaarsjes. Dit verlichte pad leidt naar een grote tent waar de toespraken plaatsvinden en live muziek wordt gespeeld. In Deventer zal de ceremonie plaatsvinden in de muziekkoepel Nering Bögel aan het Worpplantsoen. En in Bathmen in Cultuurhuus Braakhekke. De ceremonies beginnen om 18.45 uur, zodat iedereen aanwezig is als om 19.00 uur de kaarsjes aangaan.

In Nederland is Wereldlichtjesdag begonnen door Anita Reijerink. Een vriendin van haar verloor haar pasgeboren kind, en ze merkten dat er eigenlijk niets was voor een gepast afscheid. Geen gedecoreerde mandjes, kleertjes of iets dergelijks. Het zou een kaal afscheid worden en dat moest beter kunnen. Vanuit dat perspectief zijn ze begonnen met het bedrijf Amelius. Amelius maakt sindsdien gedecoreerde mandjes en kinderkleertjes, zodat overleden baby’s een uitvaart kunnen krijgen die ze verdienen.

Op deze manier leerde Anita veel mensen kennen uit de uitvaartbranche. Ze was in 2008 al begonnen met de eerste Nederlandse editie van Wereldlichtjesdag en daarna ging ze het woord verspreiden over dit mooie initiatief. Omdat ze als oprichtster van Amelius al veel mensen in de branche had leren kennen, verspreidde het idee zich via haar contacten snel over het land.