Stedendriehoek

‘Geraakt door kwetsbaarheid apen’

APELDOORN – Primatologe Iris de Winter is per 1 juni de nieuwe directeur van het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF). Ze volgt hiermee Frank Rietkerk op, die vorig jaar zijn werkzaamheden bij Apenheul en het ANF neerlegde.

Het Apenheul Natuurbehoudfonds ondersteunt en initieert natuurbehoudprojecten over de hele wereld om de apen en hun leefgebieden te beschermen. Iris de Winter is al langer betrokken bij het ANF. In 2017 deed zij onderzoek naar de ernstig bedreigde Bauwoogmaki’s op Madagaskar. Ook ging Iris verschillende keren mee als reisleidster met de ecoreizen die Apenheul organiseert om toeristen kennis te laten maken met het natuurbeschermingsproject op Madagaskar.

Passie voor natuurbescherming
Iris: “Tijdens mijn studie biologie en mijn promotieonderzoek naar de Blauwoogmaki’s en andere halfapen op Madagaskar, werd ik geraakt door de kwetsbaarheid van het leefgebied en de dieren. Sindsdien heb ik de ambitie om er alles aan te doen om zoveel mogelijk natuur te beschermen en te herstellen. Gedreven door deze passie wil ik mijn expertise maar al te graag inzetten als directeur van het ANF. Zo kan ik een actieve bijdrage leveren in de gebieden waar soortgenoten van de apen in Apenheul in het wild leven, om al deze soorten en hun leefomgeving te beschermen.”

Naast het ANF werkt Iris voor verschillende organisaties die zich inzetten voor dier- en natuurbehoud, waaronder Rewilding Europe. Ook begeleidt ze natuurbeschermingsreizen en geeft ze colleges (Wildlife Conservation) aan biologiestudenten van de Universiteit Utrecht. Iris gaat één dag in de week aan de slag voor het ANF.

Over het ANF
Het Apenheul Natuurbehoudfonds is opgericht in 1994 met als doel om apen en hun leefgebieden in het wild te beschermen. Het ANF steunt verschillende natuurbehoudprojecten wereldwijd. Het zijn projecten waar de apen, natuur én de lokale bevolking iets aan hebben. Het ANF biedt financiële steun, mankracht voor de projecten en wisselt kennis uit. Ook initieert het ANF zelf een aantal projecten. Een deel van de opbrengst van Apenheul gaat naar het ANF. Wie het dierenpark in Apeldoorn bezoekt, draagt dus automatisch een steentje bij.