Stedendriehoek

Gedreven Jur wordt goed bewaakt

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding gaan zij trainen voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn. Nieuwsblad Stedendriehoek stelt ze wekelijks aan u voor, inclusief hun motivatie om deel te nemen en hun vorderingen op weg naar de loop op 3 februari 2019.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende maanden de uitdaging van twaalf ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). Hij gaat de twaalf uitverkoren beginners in veertien weken tijd klaarstomen.

Eén van hen is de 68-jarige Jur Derksen uit Rheden. Voor hem is de Acht van Apeldoorn wel een heel iconisch ‘project’ geworden, nadat hij inmiddels drie jaar geleden de boodschap kreeg dat hij ongeneeslijk ziek is. “Ik heb altijd gezond geleefd en gesport, en vroeger – in de periode dat ik bij de Marechaussee in Apeldoorn diende – ook deelgenomen aan de Midwinter Marathon Apeldoorn. Tegenwoordig ben ik vrijwillig boswachter in het natuurgebied Nationaal Park De Veluwezoom, een heerlijk vak. En dan opeens kom je in een medisch traject terecht. De medicijnen, die maken dat mijn conditie is verminderd, zijn tevens mijn bondgenoot. Momenteel gaat het ook goed met me, mede dankzij de deelname aan deze loopgroep.”

Jur is van nature ook geen klager. “Nadat ik de eerste klap had verwerkt, heb ik me weer doelen gesteld. Zo ben ik meteen weer aan mijn conditie gaan werken. Aanvankelijk was ik al moe na 100 meter lopen, maar dat bouwde ik op tot 4 à 5 kilometer. Daarnaast ook lekker crossen op de MTB. En toen kwam deze mooie uitdaging op mijn pad door de oproep op Omroep Gelderland! Al sinds de eerste check-up in het Silvana Running Team voel ik me hier lekker bij. Sporten in een goed team, met de professionele begeleiding van Dennis Licht en fysiotherapeut Johann de Jong, heeft me zowel mentaal als fysiek een enorme opkikker gegeven.” Derksen zit in de A-groep en houdt zich zo goed mogelijk aan het trainingsschema dat Licht voor hem heeft opgesteld. “In het begin vertrouwde ik mijn eigen lichaam niet, maar het groepsproces helpt me echt. De deskundige, verantwoordelijke begeleiding door Dennis, Johann en huisarts Ronald van Ingen geeft ook rust. Ik word goed bewaakt!”

Toen Jur binnen zijn familie- en kennissenkring het idee opperde om deel te nemen aan de Acht van Apeldoorn, reageerden zij enthousiast. “Het is daarnaast een mooie bonus als iemand mijn verhaal leest en daar inspiratie uit put om iets soortgelijks te ondernemen.” En nee, zoals iedereen begrijpt, in welke tijd Jur op 3 februari finisht is van geen enkel belang. “Het zal alleen al lekker voelen om straks over die streep te komen. Ik hoop oprecht dat we de wedstrijd met ons hele loopteam gaan volbrengen. Zo hecht is die onderlinge band ondertussen al geworden…” 

Voor meer informatie over het Silvana Running Team: www.running2020.org.