Stedendriehoek

‘Funk is plezier hebben in je dans’

APELDOORN – Hij is pas dertien jaar en een zeer bijzondere ervaring rijker. Rafael Pieters uit Apeldoorn was uitverkoren om te dansen op het festival dat half september werd gehouden als side event van de Grand Prix van Singapore voor Formule 1-rijders.

Sinds 2008 staat de wedstrijd op de kalender van de Formule 1, op het prachtige Marina Bay Street Circuit. En het mag wat kosten van de organisatie, dus jaarlijks wordt er tijdens het gehele raceweekend een groot evenement georganiseerd met allerlei culturele activiteiten. Grote namen als Simply Red, Martin Garrix, Dua Lipa en Liam Callagher (ex-Oasis) stonden er vorige maand op het podium, maar dus ook Rafael met het Ghetto Funk Collective van Roché Apinsa en Ruben Chi. Rafael gaf drie street shows weg en stond op de slotdag ook nog te dansen bij het House Gospel Choir uit Londen.

Genoten
“Wat een ervaring!” glundert het danstalentje, weer veilig teruggekeerd in Apeldoorn. “Ik heb al wel mogen dansen in Düsseldorf, Italië en Parijs, en dat was al prachtig, maar Singapore was het mooist. Daar wilde ik sowieso altijd al graag eens heen.” Rafael danst bij diverse scholen, waaronder al jarenlang elke zaterdag bij Mind Body & Soul School of Art van Roché in eerst Amsterdam en tegenwoordig Almere en ook bij Social Dance in Zwolle en Amersfoort. Het Ghetto Funk Collective heeft inmiddels internationaal een uitstekende naam opgebouwd en liet in Singapore zien dat deze reputatie volkomen terecht is. Tot zijn grote verrassing mocht Rafael mee op de zesdaagse trip. “Roché belde mij om te zeggen dat ik mee mocht. Ik was zó blij en zei gelijk ja! Mijn eerste keer in Azië en ook voor het eerst bij de Formule 1. Echt, ik heb van elk moment genoten.”

Door een blessure moest Ruben zijn optredens bij het racecircuit beperken tot het bespelen van de saxofoon, maar Roché en de jeugdige Apeldoorner sprongen uitbundig bij. “Zij hebben toch samen drie podiumshows gedaan, ik mocht meedoen met de drie shows op straat. Het waren steeds optredens van tien tot vijftien minuten, maar wel in 35 graden Celsius. Ik had het al warm door de zenuwen en dan nog die hitte daarbovenop, haha.”

Strakke moves
Desgevraagd laat de jonge Pieters, thuis in de woonkamer, nog even wat strakke dance moves zien. “Funk is plezier hebben in je dans”, straalt hij, intensief bewegend in een T-shirt met een afbeelding van de 77-jarige funklegende George Clinton. Geloofwaardiger kun je in dit vak niet overkomen. “Er zijn wat basisbewegingen, maar verder ga ik voor een vrije dans met eigen interpretaties.” Het racepubliek genoot ook volop van de dansprestaties van het Nederlandse trio, dat werd ondersteund door dj Rob Manga. Maar ook Rafaels vader Stephan was mee op reis, want ja, hoe groot het danstalent ook, dertien jaar is en blijft dertien jaar in een ver, vreemd land.

Rafael knikt: “Rond de optredens hadden we gelukkig ook voldoende tijd om Singapore rustig te kunnen bekijken. Mijn favoriete gebouw is al jarenlang het Marina Bay Sands-hotel en toen ik dat voor het eerst echt van dichtbij zag, was ik helemaal blij. Ik gilde het uit!” En terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten er doorgaans een sport van maken om de natuur zoveel mogelijk te vervuilen, viel het de Apeldoorner meteen op hoe schoon Singapore is. “Geen rommel op straat en nergens. Het water uit de kraan kon je ook gewoon drinken; dat is in andere landen in Azië, maar ook al in Europa, niet aan te raden.”

Toetsen inhalen
Zes dagen lang verbleef het gezelschap in Singapore, waar Rafael in het hotel nog vriendschap sloot met het Britse House Gospel Choir. Dit leidde tot een gezamenlijk optreden op de slotdag van het festival. Om het feest helemaal compleet te maken, scheurde ‘onze’ Max Verstappen die zondag nog naar de tweede plek tijdens de Grand Prix, achter winnaar Lewis Hamilton. “Ik was verbaasd hoeveel Nederlanders er nog waren in Singapore. Het is toch veertien uur vliegen, hè. Gewoon om Max te zien, echt heel tof.”

Midden in de week, ’s ochtends vroeg, kwam Rafael terug in Apeldoorn aan. Zijn moeder lacht: “Hij was doodmoe, maar wilde meteen al naar school om wat toetsen in te halen. Daar hebben we maar even mee gewacht, haha.”