Stedendriehoek

Flinke puzzel om bedrag bijeen te brengen

APELDOORN – Apeldoorner Willem Aalders is vorig jaar bezig geweest om een puzzel van 42.000 stukjes in elkaar te leggen. “Met 1,65 meter hoog en maar liefst 7,50 meter breed is het een grote legpuzzel waarop alle wereldmonumenten en bezienswaardigheden te zien zijn. Ook was deze puzzel enorm leuk om te leggen.”

“Bij tafeltennisvereniging De Brug, waar ik al vele jaren lid ben, is er de ruimte om dit kunstwerk op te hangen in de sportzaal. Zo’n mooie afbeelding van de wereld geeft niet alleen sfeer, maar is vaak ook een onderwerp voor een gezellig gesprek”, aldus Aalders. “De kosten om de puzzel in epoxy te laten gieten en in te lijsten vallen helaas een stuk hoger uit dan gehoopt. Daarom start ik zaterdag 6 mei een crowdfunding en zoek ik financiële steun om dit mogelijk te maken.”

Om de crowdfunding onder de aandacht te brengen, houdt Aalders een legpuzzeltoernooi bij TTV De Brug, Zilverschoon 108, op zaterdag 13 mei vanaf 14.00 uur. “Voor verschillende leeftijdscategorieën zijn er leuke legpuzzels die gelegd kunnen worden. De snelste puzzelaar per leeftijdscategorie ontvangt een leuke prijs. Ik ga de monsterpuzzel bij De Brug uitleggen, zodat iedereen deze prachtige puzzel in zijn geheel kan bezichtigen.”

Eerste puzzel in ziekenhuis

Zijn passie voor puzzelen begon al in een vroeg stadium. “Toen ik als kind een aantal maanden in het ziekenhuis lag. Daar begon ik met een eerste puzzel op een plaat in het ziekenhuisbed en sindsdien ben ik er niet meer vanaf geraakt. Ik weet nog dat ik, toen ik mijn vrouw ontmoette, bezig was met een donkere puzzel van de Nachtwacht van Rembrandt. Dat beeld is niet meer weggegaan en tegenwoordig ligt er op onze eettafel altijd een puzzel waar ik elke avond wel mee bezig ben.”

Naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag kocht Aalders de monsterpuzzel van 42.000 stukjes. “Eigenlijk was het plan om dit pas met mijn pensioen te starten, maar de puzzel is er toch eerder gekomen. Er moest een steekkarretje aan te pas komen om maar liefst 25 kilo aan puzzelstukjes thuis te krijgen”, lacht hij. “In totaal ben ik zes maanden en één dag bezig geweest om deze wereldpuzzel in elkaar te leggen. Afgelopen oktober hebben we ‘m in zijn geheel in de huiskamer en keuken uitgelegd. Het is een prachtige puzzel met alle wereldmonumenten en bezienswaardigheden.”

De puzzel kon natuurlijk niet in de woonkamer blijven liggen, dus hij ligt nu weer in zeven delen opgeborgen. “De Brug, de tafeltennisvereniging waar ik al bijna veertig jaar lid ben en wekelijks te vinden, wilde graag het clubgebouw wat meer opvrolijken. Zodoende kwam de puzzel ter sprake, en hoe de kleurrijke tekening een mooi kunstwerk zou vormen aan één van de grote muren in het clubgebouw. Zo’n mooie afbeelding van de wereld geeft niet alleen sfeer, maar bevat ook veel leerzaams voor de jonge leden en onderwerpen voor gesprek voor jong en oud.”

Onthulling

De mooiste manier om de puzzel in zijn geheel te beschermen is om ‘m in epoxy te laten gieten, maar dat kost rond de zesduizend euro. “Vandaar de crowdfunding. Elke bijdrage, groot of klein, wordt gewaardeerd en helpt het mogelijk maken van dit project. Die waardering wil ik onderstrepen door het organiseren van een tafeltennisworkshop en er worden handgemaakte puzzelstuksleutelhangers verloot. Natuurlijk krijgt iedereen die bijdraagt een uitnodiging voor de onthulling van het kunstwerk bij De Brug.”

Voor meer informatie: voorapeldoorn.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/197/crowdfunding