Stedendriehoek

Fitnessclub met lage drempels

APELDOORN – In 2014 opende eigenaar Rick During de eerste Smart Fit-club in Vlaardingen. Inmiddels telt Smart Fit alweer vijf sportscholen, waarvan twee in Apeldoorn. Dit zijn fitnessclubs met zo laag mogelijke drempels. “Je betaalt hier 5 euro per bezoek en heb je vijf bezoeken binnen een maand bereikt, dan sport je de rest van de maand gratis”, legt de eigenaar uit. “Daarnaast kun je voor slechts 1 euro per keer meedoen met de groepslessen.”

Een van de opvallende kenmerken van Smart Fit is het Smart Café. Een koffiebar waar iedereen (sporter en niet-sporter) iets kan drinken. “Alle medewerkers hebben een barista-opleiding gevolgd, waardoor ze een lekkere kop koffie kunnen zetten. Ook worden er proteïne-shakes gemaakt en hebben we verschillende lekkere en aparte theetjes.” Links achterin, bij de bar, staat een poortje. Alle leden hebben een smartbandje of -sticker waarmee ze de sportruimte kunnen betreden. Het is ook een soort digitale portemonnee. “Je stort daar een tegoed op van minimaal vijf euro per maand via automatische incasso. Hiermee betaal je ook je drankjes.”

Smart Fit Centrum, gevestigd aan Kanaalstraat 90, heeft een oppervlakte van 1500 vierkante meter en alles wat een goede sportschool moet hebben. Aan de linkerkant, na de poortjes, zijn de steekgewichten, kleedkamers (met gratis douches en lockers) en een heuse boksring. Via een trap komt men beneden bij de ‘man cave’. Hier zijn de zware gewichten. Boven, recht voor de koffiebar, is een gezellige zithoek en daarachter staan de cardioapparaten en een groot functional rack met agility track. Rick merkt dat dit onderdeel steeds populairder wordt. “Dat komt door het ‘fun element’. Mensen vinden het leuk om met hun eigen lichaamsgewicht te trainen.”

Achterin de sportschool is ook virtual spinning aanwezig, de nieuwste Technogym-fietsen, een stretchinghoek en drie Skillmills: de nieuwste loopbanden met extra weerstand. Via een andere trap naar beneden is er een zaal voor groepslessen. “Hier verandert de ledverlichting van kleur op de maat van de muziek. Dat is voor de extra beleving. In deze zaal komen ook nog schermen, zodat je zowel live als virtuele groepslessen kunt volgen.”

“Of je nu met vakantie gaat of even geen tijd hebt om te sporten, je saldo blijft gewoon staan”, legt Rick uit. “Via de website kun je de automatische incasso verlagen. Je sporttegoed blijft 12 maanden geldig. Alleen bij opzegging vervalt het opgespaarde saldo. Wil je nu helemaal geen lid worden, dan kun je ook voor tien euro per dag komen sporten.” Wie zich nu inschrijft, sport tot en met juni gratis en betaalt geen inschrijfgeld. Kijk voor meer informatie op www.smart-fit.nl