Stedendriehoek

‘Finishen, ja, maar ookin een mooie tijd!’

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding gaan zij trainen voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn. Nieuwsblad Stedendriehoek stelt ze wekelijks aan u voor, inclusief hun motivatie om deel te nemen en hun vorderingen op weg naar de loop op 3 februari 2019.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende maanden de uitdaging van twaalf ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). Hij gaat de twaalf uitverkoren beginners in veertien weken tijd klaarstomen. Eén van hen is Tineke Reintjes (54 jaar) uit Malden. Zij behoort tot de liefst acht vrouwen in het keurkorps. En nee, ze is niet per se een beginner, feitelijk meer een herintreder. “Ik was vroeger een fanatiek sporter, wel 20 tot 25 uur per week naast mijn fulltime baan. Je mocht me gerust ‘sportverslaafd’ noemen. Buiten en binnen, maakte niet uit. Toen ik nadien in een medisch traject terecht kwam, moest ik het sporten helaas opgeven. Maar daar werd ik wel knap onrustig van. De oproep voor het Silvana Running Team op Gelderland Sport kwam dan ook als geroepen!”

De eerste medische check leverde onder meer informatie op over de huidige conditie en belastbaarheid en dat laatste is het onderwerp dat de komende weken vooral wordt opgepakt. Dat gebeurt met training van de kracht, met hardlopen en eventueel ook met wandelen. De twaalf lopers zijn na de check meteen onderverdeeld in drie groepen met elk een eigen (zorgvuldig) opbouwschema in de aanloop naar 3 februari. “Beginners, een A-groep en een A+-groep. Ik maak deel uit van de A-groep”, vertelt Tineke. “Wij zijn met z’n vijven en kunnen ons zo uitstekend aan elkaar optrekken. Graag wil ik daar nog aan toevoegen dat het ook wel erg lekker loopt, hoor, op die nieuwe atletiekbaan bij AV’34. Alsof je op een tapijt loopt.”

Na een recente, ongelukkige val heeft Tineke er een kleine ‘handicap’ bij gekregen: haar linkerarm in het gips. Geen bezwaar, vindt ze zelf: “Lopen doe je met de benen. Dit is voor mij absoluut geen aanleiding om er de brui aan te geven.” Tineke gaat, kortom, moedig voorwaarts. “Ja, de loop volbrengen is primair het doel, maar ik wil zeker ook een leuke eindtijd neerzetten: sowieso binnen het uur, maar liever nog rond de 50 minuten. Inderdaad, daar komt toch die fanatieke sporter van jaren geleden weer even om de hoek piepen.”

Voor meer informatie over het Silvana Running Team: www.running2020.org