Stedendriehoek

Feestdag voor alle kanjers

APELDOORN – Edwin en Ine Huisman zijn druk in de weer met de organisatie van de Kanjerdag, voorheen Truckersdag. “Het is bijna zaterdag 25 augustus en dan rijden ze weer door heel Apeldoorn en omstreken; circa 250 trucks nemen cliënten van de zorginstellingen in Apeldoorn en omstreken mee in hun trucks. Ze kunnen hun geluk dan niet op. Claxonerend, zwaaiend en met lachende gezichten rijden ze langs de grote drommen mensen die zijn uitgelopen om dit evenement te aanschouwen.”

Het evenement begint op het terrein van de politieacademie. Ine zegt daarover: “Ongeveer 1300 kanjers verzamelen zich dan. De vrijwilligers zorgen ervoor dat alle benodigde spullen uit het magazijn worden gehaald; denk aan golfkarren voor vervoer, cateringspullen, glazen en tenten. We maken voor alle deelnemers een tasje met enkele broodjes, wat te drinken, fruit en een klein presentje. De 250 vrachtwagens en de cliënten arriveren, we delen ze in en ondertussen is er koffie en thee en muziek. Om 10.45 uur klinkt het signaal om in te stappen.”

De hele organisatie wordt in strakke banen geleid met een kernteam van 13 mensen, van wie Edwin en Ine de spil vormen. Edwin wil vooral ook de nadruk leggen op alle vrijwilligers: “Zonder hen kunnen we het niet, hè. Er is inderdaad een kernteam, maar op de dag zelf zijn er veel meer vrijwilligers nodig.” Ine geeft aan dat het een hele operatie is om de mensen allemaal in de wagens te krijgen: “Op twee plekken staan tilteams, zodat cliënten in een rolstoel er ook in kunnen. Dat zijn er ongeveer 60. Voor mensen die niet in een truck durven, zijn er speciale touringcars beschikbaar. De trucks vertrekken in twee konvooien van 125 wagens om de verkeersdoorstroom niet te veel te belemmeren.”

“Veel mensen zijn betrokken”, zegt Edwin. “Denk aan RadioNL. Altijd leuk met veel grappen en grollen. En zanger John Denies die zijn naam eraan heeft verbonden. Echt super! Hij maakt er altijd een geweldig feestje van. Een van de cliënten brengt altijd zijn panfluit mee en speelt dan samen met John ‘De Vlieger’ van André Hazes. Ook is er dan nog een lekker frietje en snacks. Rond 16.30 uur is het afgelopen. Dan gaat iedereen tevreden naar huis. Wij hopen deze Kanjerdag nog vaak te mogen organiseren. En daarbij helpen onze sponsoren. Want zonder geld is er geen Kanjerdag.” Ine vult nog aan: “De sponsoren zijn echt betrokken. Voor velen is het heel vanzelfsprekend om het financieel te steunen. Zo zorgen we samen dat deze ‘vergeten’ groep, maar ook de truckers en de toeschouwers een onvergetelijke dag beleven met veel lachende gezichten.”