Stedendriehoek

Exodus herdachtmet voettocht

APELDOORN – Na het mislukken van de Slag om Arnhem moesten alle inwoners van Arnhem en omgeving, alsook uit delen van de Overbetuwe op Duits bevel het oorlogsgebied verlaten. Vanaf 22 september (officiële afkondiging op 24 september) trokken de burgers vanuit Arnhem in noordelijke richting, zowel over Groenendaal (oude Arnhemseweg) als over Deelen naar Apeldoorn en kregen in Beekbergen via het Nederlandse Rode Kruis een adres voor onderdak toegewezen.

Op vrijdag 27 september wordt deze Exodus op drie momenten herdacht. ’s Morgens om 9.15 uur start een voettocht vanaf de Markt in Huissen over de dijk en de John Frostbrug naar het stadhuis van Arnhem, waar de deelnemers door het college van burgemeester en wethouders van Arnhem worden ontvangen; aan de tocht doen personen mee die als kind deze evacuatie hebben meegemaakt. Na afloop worden de deelnemers met veteraan-autobussen overgebracht naar Beekbergen, waar na de lunch een tocht gevormd wordt met schoolkinderen, evacuatiegroep DOOR, lopers, fietsers en muzikanten naar het monument aan de Arnhemseweg in Beekbergen. 

Om 14.00 uur vindt de officiële herdenking bij het Exodus-monument plaats. Na afloop hiervan wordt een groot deel van de deelnemers verplaatst naar het parkeerterrein aan de Prins Willem-Alexanderlaan en wordt een stoet gevormd aan de overzijde op de Brinklaan. Vanaf deze locatie vindt de belevingstocht plaats via de Nieuwstraat, Mariastraat, Hoofdstraat, Beekpark, Roggestraat en Vosselmanstraat, eindigend bij CODA. Aansluitend vindt in CODA een bijeenkomst plaats met toespraken. 

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om mee te lopen dan wel aanwezig te zijn bij de herdenkingsbijeenkomst; bij deelname graag passende kledij  met de kleur wit. Voor meer informatie: www.erfgoedplatformapeldoorn.nl  en www.gelderlandherdenkt.nl