Stedendriehoek

Estafettestokjewisselt van provincie

STEDENDRIEHOEK – De Gelderse Circulaire Estafette gaat naar Overijssel. Gedeputeerde Bea Schouten van de Provincie Gelderland heeft het stokje overgedragen aan gedeputeerde Eddy van Hijum van de Provincie Overijssel, waar de estafette in 2019 wordt voortgezet.

De Circulaire Estafette is een initiatief van Green Capital Challenges. Het Circulaire Estafettestokje wordt een jaar lang doorgegeven van gemeente naar gemeente, waar telkens één of meerdere circulaire initiatieven in de spotlights worden gezet, om anderen te inspireren om meer circulair te denken en ondernemen en werk te maken van afval.

In 2018 is het estafettestokje aan 25 gemeenten en waterschappen in Gelderland doorgegeven: Apeldoorn, Brummen, Rheden, Arnhem, Overbetuwe, Lochem, Bronkhorst, Zevenaar, Wageningen, Duiven, CleanTech Regio, Voorst, Heerde, Epe, Berkelland, Oude IJsselstreek, Zutphen, Culemborg, Lingewaard, Doetinchem, Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rijn IJssel. Het eerste circulaire estafettestokje ging naar Apeldoorn voor de circulaire renovatie van woonwijk De Parken. De laatste etappe ging van Culemborg naar Epe waar de gemeente met Waterschap Vallei en IJssel van industrieel afvalwater een bruikbare grondstof maakt.

Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor 700 miljoen extra omzet, 5000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik in de industrie. De circulaire estafette wordt in 2019 voortgezet in Overijssel waar de provincie ondernemers ondersteunt in de omschakeling naar een circulaire economie waarin afval tot het verleden behoort.

Meer informatie over de circulaire initiatieven: www.gelderse-circulaire-estafette.nl