Entertainment

Indrukwekkende voorstellingen over 75 Jaar Bevrijding

APELDOORN – Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Apeldoorn werd bevrijd. Ook Theater Orpheus staat stil bij de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn en toont in dat kader drie indrukwekkende voorstellingen: Aan de vooravond, De Aanslag en Inspirerende verhalen van het verzet.

Aan de vooravond
Aan de vooravond is een autobiografisch theaterstuk van schrijver Eli Asser. Hij was een van de verplegers van Het Apeldoornsche Bosch. Deze Joods psychiatrische instelling werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s ontruimd. Samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, vluchtte Eli op 21 januari 1943. De voorstelling gaat over het wikken en wegen van de verplegers: ga ik vluchten of ga ik mee met de patiënten naar Auschwitz? Het echtpaar Asser overleefde de oorlog, alle patiënten werden vergast. Deze voorstelling is te zien op woensdag 15, maandag 20, dinsdag 21 april en maandag 4 mei.

De Aanslag
De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is terug in de theaters. Zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert. Het verhaal van De Aanslag gaat over de 12-jarige Anton Steenwijk en speelt zich af in de hongerwinter van 1944. Ken je het boek al? Dan is het toneelstuk een prachtige vertoning van een verhaal dat je al kent. Is dit verhaal nieuw voor je? Kom dan zeker ook een kijkje nemen op woensdag 22 april in Theater Orpheus.

Strijden voor vrijheid door het Gelders Orkest met Eric Corton
Nog ieder jaar staan we stil bij de strijd die voor onze vrijheid is geleverd. De voorstelling Strijden voor vrijheid staat in het teken van strijders op en aan alle fronten. Voor de vrijheid, voor hun muziek, voor het leven, voor hun rechten, voor een betere wereld. Eric Corton portretteert verschillende generaties vrijheidsstrijders. Hun inspirerende verhalen worden ondersteund door het orkest, dat werken ten gehore brengt waarin die strijd doorklinkt. Wat is voor jou het strijden waard? Vrijdag 24 april in Theater Orpheus.

Tickets boeken voor bovenstaande voorstellingen? Kijk op orpheus.nl.