Entertainment

‘Ik koos niet het instrument, het instrument koos mij’

APELDOORN – Zaterdag 18 en zondag 19 april verzorgt Gigant weer Cultuur bij je buur, een jaarlijks initiatief waarbij Apeldoornse artiesten optreden op verrassende locaties, zoals huiskamers, tuinen, wijkcentra, galeries of verzorgingshuizen. “We brengen graag inwoners en (amateur)kunstenaars met elkaar in contact. Optredens vinden plaats bij je buur om de hoek. Zo leren ‘buren’ elkaar beter kennen. Hoe leuk is dat?” aldus projectmedewerker Mari van Helvoort namens Gigant.

Een van de artiesten die zich enthousiast hebben aangemeld, is de 19-jarige Ilse Kok. Sinds afgelopen september studeert ze accordeon aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Stanislav Jusufovic, maar al op 12-jarige leeftijd was de inwoonster van Oosterhuizen gegrepen door het instrument. “Dat begon allemaal heel toevallig. Mijn buurman Henny Vels speelt accordeon en is ook dirigent van het MMT Orkest, hier in Apeldoorn. Hij rolde op onze basisschool een project uit om mee te spelen in een accordeonorkest. Dat was de eerste keer dat ik het instrument in mijn handen had en ik kreeg er meteen een paar mooie noten uit. Ik was gelijk gefascineerd. Voor dat moment deed ik helemaal niets met muziek, maar ik wist toen al: dit wil ik blijven doen. Je hoort weleens zeggen: jij kiest niet het instrument, het instrument kiest jou. Dat klopt, hoor. Het heeft zo moeten zijn.”

MMT Orkest

Vijf jaar lang kreeg Ilse op gezette tijden les van haar buurman, bij wie ze al even lang in het MMT Orkest speelt en die haar uiteindelijk ook adviseerde om te auditeren voor het conservatorium. Vier maanden geleden is ze daar gestart en wat ze al had verwacht is ook gebleken: “De belangstelling voor een accordeonstudie aan een conservatorium is relatief laag. Ik ben dus eerstejaars, verder is er een vierdejaars student en één zit er in de Jong Talentklas. Meer zijn er momenteel niet.” Ilse heeft overigens nog geen vastomlijnd doel waar ze via het conservatorium naar toe werkt. “Ik vind het vooral belangrijk om me in de breedte te ontwikkelen, om op een later moment in mijn studie te kunnen kiezen welke richting ik precies op wil gaan met mijn muziek. Ik wil sowieso wel graag op professioneel niveau in ensembles gaan spelen, in verschillende stijlen. En misschien ook les gaan geven. Maar goed, dat zien we later wel. Via het conservatorium worden concerten voor studenten en ensembles geregeld en zo doe ik bijvoorbeeld mee aan projecten zoals Cultuur bij je buur om van me te laten horen.”

Uniek concept

In april doet Ilse hier voor het eerst aan mee. “Ik kende het evenement al, een prachtig en uniek concept. Graag had ik al eerder meegedaan, maar mijn agenda liet het vorig jaar niet toe en het jaar daarvoor had ik nog niet een compleet concertprogramma. In de jaren daarvoor was ik af en toe wel bang dat mensen mijn muziek oubollig zouden vinden, maar ervaring leert dat dit eigenlijk niet het geval is en mensen vaak na afloop zeggen: ‘goh, dit had ik niet verwacht’. Juist omdat mensen erachter komen dat de accordeon naast de welbekende volksmuziek ook vele andere dingen in huis heeft.” Ze is overigens best nieuwsgierig welk podium haar wordt gegund tijdens het culturele evenement. “Ik kan overal spelen, ik heb weinig ruimte nodig. Wel ben ik afhankelijk van het weer, mocht het een buitenpodium worden, want een accordeon verdraagt geen regen.”

Gastheren en -vrouwen

Vanaf zondag 12 januari kunnen inwoners van Apeldoorn die artiesten willen ontvangen, een keuze maken uit het aanbod en als gastheer of -vrouw zelf afspraken maken met de artiest. De muzikale act treedt belangeloos drie keer een half uur op. Het publiek wisselt steeds. De gastheren en -vrouwen stellen hun accommodatie gratis ter beschikking. Voor meer informatie over de speeltijden en aanmelding: www.cultuurbijjebuur.nl/artiest-boeken