Stedendriehoek

Elektrisch deelvervoer

APELDOORN – Via het buurtinitiatief Mobuur kunnen inwoners van Kerschoten en De Naald die minder mobiel zijn, korte ritjes boeken. Vrijwilligers vervoeren hen dan in een elektrische deelauto. De gemeente steunt Mobuur met advies en een subsidie.

Mobuur springt in op de behoefte van minder mobiele buurtbewoners voor vervoer over kortere afstanden binnen de wijk, bijvoorbeeld naar een bevriende buur of de supermarkt. Met hulp van vrijwillige chauffeurs kunnen deze ritjes voor een laag tarief gerealiseerd worden. Daarvoor zijn twee elektrische deelauto’s beschikbaar. Een tripje met Mobuur kost €1,50 en is telefonisch een kwartier van tevoren te boeken. Mobuur gaat vanaf 3 april echt van start, in maart is een gratis proefritje mogelijk.

Mobuur is een gezamenlijk initiatief van wijkbewoners, wijkraad Kerschoten, wijkraad De Naald, duurzaamheidsproject KEN en zorg- en welzijnsorganisaties Stimenz en Riwis. Daarnaast zet de gemeente de schouders onder het project. Apeldoorn steunt Mobuur met een opstartsubsidie en kennis en advies van de stadsdeelmanager en een verkeersdeskundige.

Mobuur sluit nauw aan op de Verkeersvisie 2016-2030 van de gemeente Apeldoorn, waarin onder meer gesproken wordt over innovatief OV. “Dit past goed binnen ons streven naar nieuwe vormen van vervoer”, zegt wethouder Johan Kruithof (zie foto). “En het is nog mooier dat dit een initiatief is van bewoners zelf.”