Stedendriehoek

Eergevoel voormalig profrenners garantie voor wielerspektakel

APELDOORN – Vrijdag 31 mei vindt weer de Nacht van Apeldoorn plaats, dit jaar met de eerste editie van het gelijknamige wielercriterium. Tussen 17.00 en 20.00 uur worden drie wedstrijden verreden: twee met voormalig profwielrenners achter de derny plus een beloften/elitewedstrijd voor dames. De route van bijna 1 kilometer loopt door het centrum van de stad.

De organisatie van het evenement, Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn en wielervereniging De Adelaar, heeft het deelnemersveld inmiddels rond voor de gewezen profwielrenners. “Met gepaste trots kunnen we melden dat over een paar weken Kenny van Hummel, Maarten den Bakker, Bart Voskamp, Michael Boogerd, Jelle Nijdam, Fulco van Gulik, Erwin Nijboer, Steven de Jongh, Paul van Schalen, Gert Jakobs en Marc Lotz door de binnenstad zullen koersen tijdens het derny-spektakel”, vertelt Fred Buitenhuis namens De Adelaar.

Hij zal zelf deelnemen als dernyrijder, samen met onder anderen Gerrit Meulman. “Het deelnemersveld wordt aangevuld met de talentvolle Adelaar-renners Carlo Cesar, Maikel Willemsen, Wilbert van ’t Loo en Niels van Otterloo. Vijftien man in totaal, een mooi affiche. Voor de dameswedstrijd zijn er inmiddels 32 aanmeldingen, de organisatie hoopt op uiteindelijk 45.

Buitenhuis is al een jaar of vijftien actief op de derny, Meulman zelfs al meer dan twintig. “Gerrit en ik verzorgen ook opleidingen hiervoor bij de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) op Papendal in Arnhem. Een pittige opleiding hoor, en ook als je al over een licentie beschikt, moet je deze punten steeds weer verdienen. Je moet als gangmaker elk jaar echt kilometers maken, want er komt veel bij kijken. Het is niet alleen maar voor renners uit rijden, je hebt ook constant contact met ze”, aldus Fred. Gerrit knikt: “Op de weg tik je al gauw 50 kilometer per uur aan, maar op de baan gaat het nog veel harder. Ik heb daar eens vijf ronden, met Theo Bos achter me, 78 kilometer per uur gereden. En nóg zat Bos me regelmatig op het achterspatbord te tikken, dat ik de gang er in moest houden, haha.”

Gezonde rivaliteit
De beroepsrenners kennen hun krachten en beperkingen zelf wel, daar dragen de dernyrijders verder relatief weinig verantwoordelijkheid voor. Maar met enige regelmaat fietsen er ook jeugdige renners achter hen die graag hun grenzen opzoeken. Gerrit lacht: “Met 14 à 15 jaar halen ze al 45 tot 55 kilometer per uur en dan is het voor ons echt opletten geblazen. Sommige jeugdrenners vergen echt te veel van zichzelf en roepen pas te laat ‘ho’ naar ons. Dan zijn hun benen al vol gelopen en zijn ze gezien.” Tijdens de Nacht van Apeldoorn zijn tien dernyrijders actief, van de plusminus dertig die ons land telt. Zij krijgen tijdens de wedstrijd wisselende renners achter zich. En ja, het gaat een échte wedstrijd worden. “Deze groep renners neemt vaker deel aan soortgelijke evenementen in binnen- en buitenland en staan op goede voet met elkaar. Maar dat wil niet zeggen dat ze puur voor de gezelligheid meedoen; er heerst een gezonde, onderlinge rivaliteit, het eergevoel is groot.” De dernykoers bestaat uit twee ‘heats’, waarna op basis van de uitslagen in die series het eindklassement kan worden opgemaakt.

Namens Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn kijkt ook Marco Bod reikhalzend uit naar de primeur van het evenement. “We krijgen met ons initiatief brede steun vanuit het bedrijfsleven. Er zit nog zoveel groei in voor de komende edities. We gaan op 31 mei een fraaie basis leggen voor hopelijk een prachtig nieuw wielerevenement in onze sportgekke stad.”

Gesigneerd tricot
De start van de Giro d’Italia in Apeldoorn in 2016 was voor Bod en de zijnen de directe aanleiding om de Nacht van Apeldoorn terug in het leven te roepen, na vele jaren afwezigheid, met diverse side events. En natuurlijk was er in dat kader ook de wens om een nieuw wielerevenement voor Apeldoorn te introduceren. De route van het criterium voert langs horeca in de binnenstad, zoals het Caterplein, het Leienplein, het Raadhuisplein, Het Stadscafé en de Kapelstraat. Start en finish zijn bij het Leienplein. Een andere hot-spot is het ACEC gebouw aan de Roggestraat. Bod: “Daar komt het wedstrijdsecretariaat, daar verzamelen de deelnemers en de derny’s en daar kunnen ze zich omkleden. Ook voor het bedrijfsleven gaan we hier een mooie ruimte inrichten met een leuk programma. Na de huldigingen van de winnaars op het Leienplein gaan we in het ACEC onder meer tafelinterviews verzorgen, geleid door John Vingerling en met onder anderen Cees Priem.” 

Op het Leienplein, waar het podiumprogramma met muziek die dag al om 16.00 uur los barst, komt een racefiets te staan voor een green screen. Bod: “Je kunt hier op de foto met welke achtergrond je ook wilt. We maken van elke foto twee afdrukken: één voor jezelf en één voor de ‘wall’ van hoofdsponsor Merida Bikes. De mooiste foto wordt beloond met een gesigneerd tricot van Vincenzo Nibali. Niet slecht, toch?”