Stedendriehoek

Een winter met strenge vorst en sneeuw

door Martin Koops, boswachter Het Nationale Park De Hoge Veluwe

n

Als we onze nationale weergoeroe Piet Paulusma mogen geloven, staan we aan de vooravond van een winter met veel sneeuw en strenge vorst. Voor de winterliefhebbers onder ons iets om naar uit te kijken, voor alle koukleumen juist iets om vooral warm en knus voor de (hout)kachel gekropen het voorjaar af te wachten.

Schaatsen bij het Jachthuis
Wat u er ook van mag vinden, met zo’n winter is natuurlijk helemaal niks mis als u zich bedenkt dat het op Het Nationale Park De Hoge Veluwe prachtige, sfeervolle en sprookjesachtig besneeuwde landschappen oplevert. Als prettige bijkomstigheid de mogelijkheid om lekker te schaatsen op de vijver voor Jachthuis Sint Hubertus. Zodra bij een langdurige vorstperiode de ijsvloer op de vijver voor het Jachthuis sterk genoeg is, wordt door onze ‘ijsmeester’ alle energie aangewend om elke dag weer de vijver om te toveren tot een mooie ijsbaan waar baantjes getrokken, of gewoon lekker gezwierd en gezwaaid kan worden. 

Werk aan de winkel
Mocht Piet het bij het rechte eind hebben, dan betekent dat, naast alle sneeuw- en ijspret, ook werk aan de winkel. Om bij sneeuwval het Park voor onze bezoekers toegankelijk te maken zijn wij, samen met een loonwerker, al ver voor openingstijd druk doende de wegen- en fietspaden zo goed als mogelijk sneeuwvrij en begaanbaar te maken en te houden.

Nu is een weersvoorspelling, zeker over zo’n lange periode, zeer onzeker, en is het nog maar de vraag of onze Piet het bij het rechte eind heeft. Maar zelfs dan nog kunt u dit jaar in het Park de ijzers onderbinden. In het Centrum van het Park verrijst deze winter namelijk tot en met 6 januari een prachtige kunstschaatsbaan, pal naast Parkrestaurant De Hoge Veluwe. Het gebruik van de schaatsbaan is gratis: u geeft uw schoenen af en in ruil daarvoor krijgt u leenschaatsen.

Onze schaatsbaan is gemaakt van kunststof met dezelfde glij-eigenschappen als echt ijs. Hiervoor is bewust gekozen omdat het koelen van een traditionele ijsbaan veel energie kost en daarmee beduidend belastender is voor het milieu. 

En onze landschappen?… Ieder jaargetijde, met of zonder sneeuw, ze zijn en blijven natuurlijk even fraai. Namens alle collega’s van het Park wens ik u hele fijne feestdagen.

Kijk voor alle activiteiten tijdens de kerstvakantie op www.hogeveluwe.nl/agenda.